Hlavní obsah

Nový japonský císař Naruhito byl uveden na trůn

Tokio
Aktualizováno

Nový japonský císař Naruhito byl v úterý oficiálně uveden na trůn. Při slavnostní ceremonii se zavázal plnit povinnosti v roli symbolu státu v souladu s japonskou ústavou. Na obřadu, jehož se podle agentury Kjódó účastní asi 2000 hostů ze více než 190 zemí, zastupuje Českou republiku premiér Andrej Babiš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uvedení nového japonského císaře Naruhita na trůnVideo: Reuters

 
Článek

Devětapadesátiletý Naruhito už 1. května převzal panovnické povinnosti od svého otce Akihita, který ze zdravotních důvodů 30. dubna abdikoval.

Naruhito se tak stal 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Oficiální předání moci bylo ale završeno až v úterý sérií rituálních obřadů. Poprvé usedl na trůn.

Japonský císař Akihito po 30 letech opustil trůn

Zahraniční

Na úvod se za zavřenými dveřmi uskutečnily rituály, při nichž Naruhito oznámil nástup na trůn svým předkům z nejdéle vládnoucí dynastie na světě. O několik hodin později se společně se svou manželkou, císařovnou Masako vstoupil do trůnního sálu a usedl na trůn s baldachýnem, který se podle císařského paláce užívá při obdobných příležitostech zhruba od osmého století.

Naruhito na sobě měl slavnostní objemný šat zlatohnědé barvy, což je barva, kterou smí nosit pouze panovník. Císařovna Masako v tradičním těžkém  mnohavrstvém hedvábném rouchu byla po jeho boku na menším trůnu.

Na obřad byly přineseny i císařské insignie, meč a klenot, které se zrcadlem představují symboly japonské panovnické moci. O jejich podobě a původu není nic přesného známo, protože přístup k nim má pouze japonský císař a několik vybraných šintoistických kněží a před zraky veřejnosti bývají ukryté ve schránkách.

Kvůli tajfunu Hagibis, který Japonsko zasáhl před týdnem a vyžádal si více než 80 mrtvých a deset pohřešovaných, se vláda rozhodla odložit na listopad jednu z hlavních částí slavnostního obřadu - průvod, v němž má jet císařský pár v otevřeném voze a představit se tak veřejnosti.

Počet obětí tajfunu v Japonsku stoupl na 66

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám