Hlavní obsah

Nižší příděly vynahrazuje severokorejský režim vojákům cirkusem

– Pchjongjang

Chudoba, s níž se potýká Severní Korea, zasáhla sice i oficiální struktury a armáda - opora stalinistického režimu - se musí spokojit s nižšími příděly, ale jak informoval britský deník The Sun, vojáci v KLDR mají stále přednost. Dokládají to i cirkusová představení v hlavním městě Pchjongjangu.

BEZ KOMENTÁŘE: Opice v severokorejském cirkuse bruslí líp, než řada lidí

 
Článek

Reportéři listu měli možnost zhlédnout představení artistů, žonglérů a krotitelů zvěře. Vstupenka v přepočtu stála zhruba 480 korun, což je více než polovina průměrného měsíčního příjmu v KLDR.

„V hledišti sedělo pár dětí se svými rodiči a asi 30 čínských turistů,“ napsal list s tím, že zbytek arény s kapacitou 3 500 míst zaplnili příslušníci a příslušnice v tmavě zelených uniformách armády s odznaky a podobiznami vůdců Kim Čong-una a jeho zesnulého otce Kim Čong-ila na prsou.

Hodinu a půl dlouhé představení uskutečňované třikrát denně podle reportérů začalo spíše trapnými pokusy artistů předvést akrobatické a žonglérské kousky. Následoval výstup se zvířaty, který je pobouřil.

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejští artisté předvádějí dokonalou show, za kterou stojí neskutečný dril

„Tohle je ta nejzvrácenější show,“ hlásal titulek Sunu s tím, že Severokorejci zvířata mučí. Videozáznam, který reportéři tajně na místě pořídili, ukázal medvěda skákajícího na zadních přes švihadlo, ale i balancujícího na kolečkových bruslích. Nechyběli ani paviáni mimo jiné hrající basketbal.

Praxi odsoudili ochránci zvířat. „To je jako z temného dávnověku,“ reagoval zástupce americké organizace PETA Ben Williamson s tím, že zvířata by neměla být vytrhována ze svého přirozeného prostředí a násilím nucena chovat se jako lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám