Hlavní obsah

Ničivý supercyklon Amphan dorazil k indickým břehům

• Aktualizováno

Nejméně pět obětí na životech si vyžádal supercyklon Amphan, který ve středu dorazil na indické a bangladéšské pobřeží s rychlostí větrů až 190 kilometrů za hodinu. Podle odborníků jde možná o nejsilnější cyklon v oblasti od roku 2007. V Indii a Bangladéši byly evakuovány asi tři miliony lidí. Bouře zničila domy blízko pobřeží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cyklon Amphan udeřil na IndiiVideo: AP

 
Článek

Nejméně tři lidé včetně 13leté dívky zahynuli v Indii, další dva zabil spadlý strom v sousedním Bangladéši

Oko cyklonu se poté, co živel dorazil k pevnině, nacházelo asi sto kilometrů od Kalkaty na východě Indie, píše AFP. Město čelí přívalovým dešťům a vichrům, které vytrhávají stromy z kořenů, jsou hlášeny záplavy a výpadky telekomunikačních sítí. Velká část patnáctimilionového města se kvůli přerušení elektřiny pohroužila do tmy.

Na Indii a Bangladéš se řítí mohutný supercyklon. Koronavirus komplikuje evakuaci

Svět

Bangladéšské úřady přesunuly do bezpečí asi 2,5 milionu lidí žijících blízko pobřeží v nízko položených oblastech. Indie evakuovala asi 650 tisíc obyvatel ve státě Bangla (Západní Bengálsko) a sousedním státě Odiša (dříve Urísa).

Podle BBC se očekává, že právě Odiša bude nejhůře zasaženou oblastí v Indii. Někteří její obyvatelé kvůli obavám z koronaviru ale přesun odmítali.

Foto: Bikas Das, ČTK/AP

Mračna nad Kalkatou

Ve státě Odiša je v přístřešcích místo pro 1,1 milionu lidí, tyto kapacity ale nebudou s největší pravděpodobností využity. „Připravili jsme mýdlo, vodu na mytí rukou a roušky," řekl AFP místní představitel Pradíp Kumár. V indickém státě Bangla jsou evakuovaní lidé vyzýváni, aby v provizorních zařízeních udržovali odstup a nosili roušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám