Hlavní obsah

Neznámá nemoc ve Vietnamu zabila 19 lidí

Novinky, Pavla Klusoňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj
Aktualizováno

Vietnamské úřady požádaly Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby pomohla při vyšetřování neznámé nemoci, která postihla převážně severní Vietnam. Choroba už zabila 19 lidí, dalších 171 onemocnělo. Informovala o tom v pátek agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Vietnamem se šíří neznámá nemocVideo: www.dztimes.net

 
Článek

„Rozhodli jsme se požádat WHO a americké středisko pro prevenci a kontrolu nemocí o pomoc při výzkumu kožní nemoci. Mezinárodní experty choroba zaujala a jsou ochotni Vietnamu pomoci,“ řekl Nguyen Trong Khoa, ředitel agentury pro výzkum a léčbu nemocí.

Nemoc postihuje převážně mladé lidi a děti. Projevuje se vysokou horečkou, ztrátou chuti k jídlu a vyrážkou v podobě vřídků, která pokrývá ruce a nohy. V případě pozdní léčby se mohou vyskytnout problémy s játry a v konečné fázi dojde k selhání orgánů.

Téměř sto lidí zůstává hospitalizováno, v kritickém stavu je deset z nich. Pacienti se slabšími příznaky se léčí doma. Na léčbu reagují nejlépe ti, u kterých byla nemoc podchycena v raném stádiu. Avšak téměř třiceti lidem se choroba vrátila.

Příčiny nemoci nejsou známé. Panuje ale podezření, že kožní vyrážka by mohla být způsobena chemikáliemi používanými na ochranu rostlin.

Loni zemřelo 200 lidí

Choroba se ve Vietnamu objevila už loni v dubnu, do října ale počet nakažených klesl. Onemocnělo až 100 000 lidí a 200 jich zemřelo, hlavně děti. Lékaři se bojí, že letos by následky mohly být vážnější.

Naplno se znovu nemoc projevila letos v březnu, přičemž během deseti dnů na přelomu března a dubna bylo zaznamenáno 68 případů onemocnění a osm úmrtí. Většina pacientů pochází z jednoho z nejchudších okresů ve Vietnamu, který je domovem etnické skupiny Hre.

Reklama

Výběr článků

Načítám