Hlavní obsah

Nepokoje v Tunisku, zákaz vycházení platí i v turistických oblastech

V některých oblastech Tuniska kvůli aktuálním nepokojům platí noční zákaz vycházení, uvedlo ve středu české ministerstvo zahraničí. Zákaz vycházení se týká i turistických oblastí, jako je Munastir nebo Sús, a také v hlavním městě Tunisu.

Foto: Reuters

Vypálené hasičské auto po protestech v tuniském Sidí Hussajn, kde demonstrovali salafisté.

Článek

"Dne 12. 6. 2012 byl vyhlášen zákaz nočního vycházení od 21:00 do 05:00 v guvernorátech Tunis, Ariana, Ben Arous, Jendouba, Sousse, Monastir (v české transkripci Arjana, Ben Arús, Džendúba, Sús, Munastír) a v delegaci Ben Guerdane (guvernorát Medinine)," uvedlo na svých stránkách ministerstvo s jasným dovětkem: "MZV ČR upozorňuje na nutnost dodržování tohoto zákazu."

Foto: ČTK/AP

Hasiči při úterním zásahu při protestech v Sidžumi u Tunisu, kde likvidují hořící barikády z pneumatik.

Vlna násilností, která Tunisko zachvátila v pondělí, má první oběť. Zraněním, která utrpěl při policejním zásahu v Súsu podlehl mladý 22letý Tunisan. Byl postřelen do hlavy. O jeho úmrtí informovala nemocnice. Ošetřeno v ní bylo i dalších deset zraněných. Celkem bylo zraněno při střetech přes 100 lidí, z toho více než polovina policistů, ve vazbě skončilo 160 osob.

Foto: Reuters

Nepořádek v budově prokuratury v tuniském Sidí Hussajn, kam vtrhli demonstrující salafisté.

Podnětem k výtržnostem byla výstava Jaro umění na tuniském předměstí Marsa. Obrazy a sochy vystavené v paláci Abdallía z pohledu ortodoxních islamistů urážely jejich víru. Salafisté proto vnikli v noci na pondělí do budovy, aby spálili nebo jinak poškodili řadu vystavených děl. Policie se je snažila zastavit varovnými výstřely. Výtržnosti se později rozšířily i na další čtvrti, v nichž se násilí zaměřilo proti státním zařízením, a rozšířily se na další města. V Sidí Hussajn vyplenili i kanceláře prokuratury.

Salafisté sice nehráli při loňském svržení autokratického prezidenta Zína Abidína bin Alího žádnou roli, nyní ale chtějí, aby se Tunisko stalo islamistickým státem řídícím se právem šaría.

Problémy však v Tunisku trvají už delší dobu. Už na počátku května ministerstvo varovalo, aby se lidé vyhnuli regionům u alžírských a libyjských hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám