Hlavní obsah

Nelidská uzávěra Šanghaje nefunguje

Navzdory extrémně přísné uzávěře počty nakažených koronavirem v Šanghaji, nejlidnatějším městě Číny, stoupají. Tamější úřady oznámily, že během 24 hodin přibylo 26 330 nově potvrzených případů nákazy. Současné počty se blíží statistikám před dvěma lety, kdy v první covidové vlně přístavní město vykazovalo celostátně nejvyšší denní počty, a to 28 tisíc nově nakažených.

BEZ KOMENTÁŘE: V Šanghaji kolabuje zásobování, lidé trpí hlademVideo: AP

 
Článek

Většina prokázaných případů je bez příznaků, přiznaly úřady. Navzdory tomu ale trvají na pokračování přísného lockdownu, kdy lidé nesmějí ani opouštět svá obydlí. Pokud zákaz poruší, hrozí jim přísné tresty.

Foto: Aly Song, Reuters

V Šanghaji je uzavřeno přes 26 milionů lidí, počty nakažených ale stoupají.

Řada firem v uzavřené megapoli s 26 miliony obyvatel musela kvůli uzávěře přerušit výrobu. Podle agentury Reuters se to týká také více než třicítky tchajwanských společností vyrábějících převážně elektronické součástky. Je mezi nimi například firma Quanta Computer, která pro společnost Apple montuje počítače, či firma Pegatron, která pro Apple sestavuje přístroje iPhone.

Zbytečná katastrofa v Šanghaji. Zavření lidé umírají bez léků, covid se stejně šíří dál

Svět

Přísný lockdown se promítá na nedostatku potravin a zboží denní potřeby, které lidem uvězněným v jejich domovech chybějí. Zhroutily se logistické řetězce a soukromé firmy na dodávání on-line nákupů nezvládají nápor. Policie ale varovala obyvatele města, kteří si stěžují na nedostatek potravin, aby nešířili falešné zprávy.

Policisté rovněž varovali, aby se lidé nesnažili falšovat povolení k výjezdu automobily do ulic, který je až na výjimky zakázán.

Uzavřenou Šanghaj ovládl hlad. Z oken zní zoufalý nářek obyvatel

Svět

Zákazy vycházení by měly být zrušeny v těch rezidenčních oblastech Šanghaje, kde se nevyskytl žádný případ nákazy. Sousedské výbory nebo společnosti spravující nemovitosti ale žádají obyvatele, aby z opatrnosti své byty nebo obytné komplexy nadále neopouštěli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám