Hlavní obsah

Nejmocnější ženou světa je už počtvrté kancléřka Merkelová

Nejmocnější ženou na světě je opět německá kancléřka Angela Merkelová. Podle amerického časopisu Forbes, který tuto anketu vyhlašuje každý rok, se jí stala už počtrvté za sebou. Poprvé se v žebříčku nejmocnějších žen objevila i manželka amerického prezidenta Michelle Obamová, a to na 40. místě.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Ženy stoupají na vedoucí pozice v byznysu, vládách i dobročinnosti díky tomu, že dělají odvážné a nekonvenční kroky," uvedl časopis. Podle něj je minulostí doba, kdy ženy měly pocit, že musí zůstat u jednoho zaměstnavatele a trpělivě čekat na povýšení.

Merkelová, která bude své místo letos v září obhajovat ve volbách, podle časopisu Forbes uspěla, protože vede čtvrtou největší ekonomiku světa. "Prožívá obtížný rok - očekává se, že hrubý domácí produkt Německa letos klesne, navzdory malému růstu ve druhém čtvrtletí," uvedl časopis.

Riceová už v první desítce není

Druhou nejmocnější ženou světa je podle Forbesu znovu Sheila Bairová, předsedkyně Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC). Na její umístění v žebříčku, kde Bairová loni debutovala, měla vliv její role při záchraně bank ve Spojených státech.

Z první desítky naopak vypadla loni sedmá bývalá ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová, která svůj úřad opustila v lednu. Její nástupkyně Hillary Clintonová letos skončila 36., oproti loňskému 28. místu si tak pohoršila.

Z národnostního hlediska je v první desítce nejvíce Američanek, a to šest. Merkelová je jako Němka osamocená, po jedné zástupkyni mají ještě Francie, Singapur a Británie. Američanky pak drtivě převažují i v celém žebříčku. Češka se v něm neumístila žádná.

Umístění a jménopozicezemě
1. Angela MerkelovákancléřkaNěmecko
2. Sheila Bairovápředsedkyně FDICUSA
3. Indra Nooyiovágenerální ředitelka společnosti PepsiCoUSA
4. Cynthia Carrollovágenerální ředitelka společnosti Anglo AmericanVelká Británie
5. Ho Chingovágenerální ředitelka společnosti TemasekSingapur
6. Irene Rosenfeldovágenerální ředitelka společnosti Kraft FoodsUSA
7. Ellen Kullmanovágenerální ředitelka společnosti DuPontUSA
8. Angela Bralyovágenerální ředitelka společnosti WellPointUSA
9. Anne Lauvergeonovágenerální ředitelka společnosti ArevaFrancie
10. Lynn Elsenhansgenerální ředitelka společnosti SunocoUSA
Zdroj: Forbes

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám