Hlavní obsah

Nejméně deset mrtvých při střelbě na knižním veletrhu v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánští policisté zasahovali v pondělí v areálu kábulské univerzity, odkud byla od rána slyšet střelba. Agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroje informovala, že o život přišlo nejméně deset studentů. Afghánská stanice Tolo uvedla, že mrtvých je 20 a raněných dvakrát tolik.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánská policie před kábulskou univerzitou

Článek

„Je nejméně deset mrtvých a mnoho dalších je zraněných,“ řekl agentuře Reuters vládní představitel. Podle policejních zdrojů bylo zraněno 15 lidí.

”Palba je stále slyšet, ale bezpečnostní síly oblast obklíčily,” sdělil ráno mluvčí ministerstva vnitra Tárik Arian. Podle svědků naprostá většina studentů utekla z kampusu, kde začal knižní veletrh. Ne všem se to ale podařilo a v areálu zůstali až do odpoledne i někteří vyučující.

Afgánská agentura ANI informovala, že poblíž univerzity se nejprve ozval výbuch a střelba a pak do kampusu vnikli tři ozbrojení muži. Pak zasáhly bezpečnostní síly a palbu opětovaly. Podle jednoho ze zraněných studentů útočníci vtrhli i do učebny a stříleli na studenty. „Mnoho jich bylo zabito nebo zraněno,“ vypověděl.

Stanice Tolo uvedla, že na univerzitě bylo kvůli knižnímu veletrhu velké množství lidí a útok byl spáchán při jeho zahájení. Podle afghánské televize je výstava společnou akcí Afghánistánu a Íránu a při jejím otevření bylo mnoho Íránců. Íránská agentura ISNA oznámila, že mezi přítomnými měli být íránský velvyslanec v Afghánistánu a kulturní atašé velvyslanectví. Na akci má být zastoupeno 40 íránských vydavatelů.

V Afghánistánu byl zabit druhý muž Al-Káidy Masrí

Svět

Loni při pumovém útoku spáchaném v blízkosti vjezdu do kampusu přišlo o život osm lidí, roku 2013 útočníci napadli kábulskou Americkou univerzitu a zabili 13 lidí, připomenula agentura AP.

Agentura Reuters zmínila, že v Afghánistánu pokračují násilnosti, i když Tálibán vyjednává s vládou v Kataru o případné mírové dohodě, která má ukončit dlouholetý konflikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám