Hlavní obsah

Nejen koalové: při požárech lesa v Austrálii zahynuly skoro tři miliardy zvířat

Novinky, Alex Švamberk
Sydney

Skoro tři miliardy obratlovců uhynuly při gigantických požárech, které na přelomu let 2019 a 2020 zasáhly Austrálii, uvedli biologové v dosud nezveřejněné studii o jejich následcích. Nová čísla jsou skoro třikrát vyšší, než stávající odhad jedné miliardy, uvedl list The Guardian.

Foto: Reuters

V Austrálii vypustili po katastrofických lesních požárech zpět do přírody první koaly.

Článek

Podle průběžné studie Světového fondu pro divokou přírodu (WWF), na níž se podílelo deset vědců z pěti ústavů, uhynulo 143 milionů různých savců, 180 milionů ptáků, 51 milionů žab a ohromující 2,5 miliardy plazů.

Tři miliardy obratlovců je obrovský počet. Je to tak velké číslo, že je nemáte s čím srovnávat.

Symbolem požárů se sice stali popálení a uhořelí koalové, ale nejvíce postiženými druhy jsou malí plazi jako scinkové, již může žít až 1500 na jednom hektaru, zmínil profesor ekologie z univerzity v Sydney Chris Dickman.

Australské požáry zabily až miliardu zvířat. Desítky druhů včetně ptakopyska v ohrožení

Svět

Ředitel australské pobočky WWF Dermot O’Gorman uvedl, že je těžké si vybavit přírodní katastrofu podobného rozsahu: „Je to jedna z nejhorších katastrof v divoké přírodě v moderní historii.“

„Tři miliardy obratlovců je obrovský počet. Je to tak velké číslo, že je nemáte s čím srovnávat. Je to skoro polovina lidské populace na planetě,“ dodal profesor ekologie Dickman, který upozornil na souvislost nárůstu lesních požárů v Austrálii s oteplováním planety.

V Austrálii začali do přírody opětovně vypouštět koaly

Cestování

Vedoucí výzkumu Lily van Eedenová dodala, že jde o první pokus o hlubší analýzu dopadu požárů na obratlovce, která vychází z toho, že sežehnuto bylo 114 600 kilometrů čtverečných, tedy plocha jako Anglie.

Její součástí bylo 85 000 kilometrů čtverečných deštného lesa. Počet byl určen na základě dat o tom, kolik jakých druhů obratlovců žilo na hektaru v různých postižených oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám