Hlavní obsah

Necestujte do Česka, varovala Čína své občany

– Peking

Čínské ministerstvo kultury a turistiky varovalo své občany, aby v současnosti necestovali do Česka kvůli rychlému šíření onemocnění covid-19, uvedl list China Daily. Některá média doporučení spojují s nedávnou cestou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan.

Foto: Novinky

Kvůli koronaviru přijíždí do Prahy až o 60 procent méně turistů.

Článek

List South China Morning Post poznamenal, že Peking odůvodnil páteční varování před cestami do Česka přírůstkem případů nákazy koronavirem v evropské zemi, ale výstraha následovala po růstu napětí mezi oběma státy kvůli cestě Vystrčila. Ten se stal nejvýše postaveným českým politikem, který za posledních 16 let ostrov s vlastní vládou navštívil.

Msta Pekingu: Členové Vystrčilovy delegace nesmí do Číny, podnikatelům se zavře trh

Svět

Peking však pokládá Tchaj-wan za součást Číny a staví se proti jakýmkoliv oficiálním cestám zahraničních politiků na ostrov. Čínský ministr zahraničí Wang I varoval mimo jiné, že Vystrčil za porušení principu jedné Číny zaplatí vysokou cenu.

Česká republika je jednou z nejatraktivnějších evropských destinací pro čínské turisty, připomněl South China Morning Post. Dodal, že podle údajů české vlády z Číny po Německu, Slovensku a Polsku pochází nejvíce zahraničních návštěvníků Česka.

Vystrčil: Strach mám. Ale nejet na Tchaj-wan, tak se stydím

Domácí

Z Číny do ČR podle odhadů CzechTourism loni přijelo zhruba 620 tisíc turistů. Tvoří mezi pěti a šesti procenty celkového počtu hostů v hromadných ubytovacích zařízeních. Útrata jednoho čínského hosta v ČR za den se pohybuje kolem 1300 korun, podobně jako u návštěvníků z Japonska nebo Spojených států. Ruský host utratí 1200, Jihokorejec kolem 1500 korun.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 36 188 nakažených. Téměř 21 300 z nich se zotavilo a 456 zemřelo. Za minulý týden bylo úmrtí 19. V Česku je nyní 14 438 nakažených, většinou mají mírný průběh nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám