Hlavní obsah

Navzdory vysoké proočkovanosti čelí Singapur razantnímu růstu počtu nakažených

Singapur

Singapur navzdory velmi vysoké proočkovanosti zaznamenal nejvyšší počet nově nakažených koronavirem za rok, když testy v úterý potvrdily 837 případů. Roste i počet hospitalizovaných a lidí ve vážném stavu. Vláda proto odstoupila od plánů uvolnit opatření proti covidu, naopak je zpřísnila. Nadále se však chce držet letos zavedené politiky života s covidem bez lockdownů.

Foto: Reuters

Testování v Singapuru

Článek

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo lidem, aby se shromažďovali na pracovištích, protože nové nákazy byly spojeny s kantýnami. Dvě nová ohniska jsou na ubytovnách.

Na pracovištích se také více testuje, naopak se zkrátila karanténa, protože varianta delta má kratší inkubační dobu. Nakažení, kteří byli očkovaní, mají jen mírné příznaky a mohou se léčit doma.

Koronavirus je jako chřipka, rozhodl Singapur. Opouští přísná opatření

Koronavirus

V úterý leželo v nemocnici 807 nakažených, z nichž 75 bylo nakažených vážně a vyžadovalo kyslík. Na JIP jich leželo devět. Většina vážně nemocných je starších 66 let, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

„Rychlý exponenciální nárůst jsme čekali. Každá země, která chce žít s covidem, si tím musí projít,“ řekl už v pátek ministr zdravotnictví On Ye Kung a varoval, že denní počty nakažených mohou stoupnout nad tisíc.

Nákaza se v zemi šíří navzdory vysoké proočkovanosti, obě dávky dostalo 81 procent obyvatel. Z lidí straších 12 let, kteří mají na vakcínu nárok, je očkovaných 90 procent.

Rušíme omezení a nové případy už ani nebudeme počítat. Singapur mění přístup ke covidu

Koronavirus

Za posledních 28 dní navíc zemřeli jen čtyři nakažení, když všichni byli neočkovaní. Roste ale počet lidí ve vážném stavu. Počet osob, které potřebují kyslík stále stoupá. Už v neděli jich bylo 54, tedy dvakrát více než v sobotu.

Celkem skončilo za posledních 28 dní ve vážném stavu 114 lidí, z nichž 58 bylo plně očkovaných. Počet vážných případů však přestavuje nepatrný zlomek. Bez příznaku nebo s mírnými příznaky je 98,1 procenta nových případů za 28 dní.

Jen vakcína nestačí 

Profesor Dale Fischer z národní singapurské univerzitní nemocnice, který se specializuje na infekční choroby, sdělil v pondělí stanici ABC, že u očkovaných byly průběhy velmi mírné.

I tak ale hájil restrikce, které se zavedly v květnu kvůli nástupu varianty delta. A podle situace se zpřísňovaly nebo uvolňovaly.

Nová studie: Imunita po prodělání covidu? U někoho vydrží roky, u jiného sotva dny

Koronavirus

„Očividně však nemůžeme jen otevřít brány a říci, že se za nás o všechno postará očkování. Potřebujeme více.“ Zdůraznil však, že problémem je půl milionu nenaočkovaných, kteří mohou zatížit zdravotní systém.

Ukazuje se, že u covidu bude potřeba pro omezení šíření také vysoká proočkovanost a kdysi uváděných 70 procent rozhodně nebude stačit.

Reklama

Výběr článků

Načítám