Hlavní obsah

Náš vztah s Ruskem Západ špatně pochopil, říká Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aspen

Čína nechce konfrontaci se Západem. Spojenectví s Ruskem ohlášené v únoru během olympijských her v Pekingu, tedy krátce před invazí na Ukrajinu, bylo prý špatně pochopeno. Na fóru Aspen Institutu v Coloradu to ve středu uvedl čínský velvyslanec v USA Čchin Kang.

Foto: Profimedia.cz

Čínský velvyslanec Čchin Kang.

Článek

Velvyslanec se vyjádřil k únorovému prohlášení, v němž se Čína a Rusko postavily proti rozšiřování NATO a uvedly, že „neexistují žádné zakázané oblasti spolupráce”.

Rusko a Čína se spojily proti Spojeným státům

Svět

„Jde o nepochopení čínsko-ruských vztahů,” řekl Čchin Kang. „Čínsko-ruské vztahy nepředstavují alianci.” Čínský diplomat, který ve Washingtonu působí jako velvyslanec od minulého roku, vysvětlil, že jeho země nechce žádnou „konfrontaci”.

Pád ruského režimu by byl pro Čínu katastrofou, říká expert

Zahraniční

Čchin sice v minulosti několikrát zopakoval, že Čína nehodlá Rusku ve válce proti Ukrajině nijak pomáhat, odmítl však nazvat konflikt „invazí”. Místo toho použil termín „krize”, poznamenává server Politico.

Velvyslanec v odpovědích na konferenci opakoval známá režimní klišé typu, že Spojené státy pokračují v „mentalitě studené války”. Kritiku ohledně porušování lidských práv v Hongkongu a v táborech v Sin-ťiangu odmítl jako „lži” a „zlomyslné útoky”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám