Hlavní obsah

Nákladní loď narazila na útes a rozlomila se vejpůl

Sedm členů posádky zahynulo a tři jsou pohřešováni při pondělní nehodě nákladní lodi ve vodách u severního pobřeží Tchaj-wanu. Plavidlo narazilo na skryté útesy a při nehodě se rozlomilo vejpůl. Jedenáct námořníků se podařilo zachránit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nákladní loď najela na kameny a rozlomila se na půlVideo: Reuters

 
Článek

Loď Jui Hsing registrovaná v Panamě se plavila z přístavu Keelung. V pondělí kolem půlnoci narazila na skálu a rozpůlila se. Uniklo z ní 312 tun nafty, která znečistila tříkilometrový pobřežní pás.

Záchranáři se zaměřili na pomoc posádce a hledání nezvěstných. „Začali jsme hledat kolem šesté ráno a skončili až v sedm večer. Kvůli silnému větru a dešti a obrovským vlnám jsme na moři nenarazili na žádná těla. Pohřešované jsme proto hledali jen při pobřeží,“ řekl šéf místních záchranářů Luo Si-jung.

Tchajwanští ekologové uvedli, že kvůli ochraně rybářského přístavu a zamezení šíření olejové skvrny byly nasazeny norné stěny. Podle nich potrvá nejméně rok, než se ve znečištěné oblasti podaří obnovit pláž a její scenérii.

„Nafta je velmi přilnavá, takže skoro všechna ptačí hejna u pobřeží byla zasažena. A velmi pravděpodobně budou ryby v této oblasti páchnout po naftě po několik dalších týdnů, ne-li měsíců,“ soudí zástupce tchajwanského Institutu mořských věd a technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám