Hlavní obsah

Nad Benghází sestřelili letadlo, mohlo jít o MiG vzbouřenců

Tripolis
Aktualizováno

Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v sobotu ráno pronikly na předměstí povstalecké bašty Benghází, kterou se pokoušejí znovu dobýt. Vojáci vtrhli do západních čtvrtí města, informovala v sobotu ráno arabská televize Al-Džazíra, která má v oblasti zpravodaje. Město bylo bombardováno a jedno z letadel sestřeleno. Podle televize Skynews šlo o stroj vzbouřenců.

Článek

V Benghází na východě Libye byly od rána slyšet mohutné exploze a silná palba. Nasazeno bylo i letectvo. Bombardování začalo v 5:30 místního času. Podle BBC byl jeden z Kaddáfího letounů nad městem sestřelen. Zasažen byl kolem deváté hodiny, zatím ale není jasné za jakých okolností. Začal hořet a zřítil se na na zem, kde vybuchl. Pilot se stihl katapultovat.

Televize SkyNews uvedla s odvoláním na AFP, že stroj pilotoval vzbouřenec. Útočil prý na pozice vládních vojsk kvůli tomu, že významné budovy v Libyi kvůli hrozbě útoků chrání lidské štíty. Zda stroj pilotoval vzbouřenec se ale nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů.

Podle záběrů jde o MiG-23 s proměnlivou geometrií křídla. Tyto stroje z osmdesátých let lze použít i k útokům na pozemní cíle. Tyto stroje používala i česká armáda do konce devadesátých let.

Reportéři agentury AFP uvedli, že byla bombardována oblast na jihozápadě města.

Povstalci v sobotu uvedli, že byli donuceni se pod tlakem Kaddáfího sil stáhnout. Armáda je podle nich dvacet kilometrů od středu města a proniká dál.

V Paříži se mají v sobotu sejít vedoucí představitelé Británie, Francie, USA a arabských zemí, aby rozhodli o vojenském zásahu proti Kaddáfímu.

Libye po schválení rezoluce Rady bezpečnosti OSN o zavedení bezletové zóny nad touto severoafrickou zemí v pátek jednostranně vyhlásila příměří. Spojené státy však prohlásily, že ho nedodržuje. Kaddáfí ale z porušení příměří obvinil povstalce.

Náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Kaim podle agentury AFP v noci obvinil povstalce, že asi 80 kilometrů jižně od východní povstalecké bašty Benghází napadli vládní vojska a narušili tak příměří. Jakékoli jeho porušení ze strany Kaddáfího oddílů popřel.

Libyjský vůdce Kaddáfí v záznamu odvysílaném dnes na televizní stanici Al-Džazíra řekl, že čtvrteční rezoluce Rady bezpečnosti OSN o zavedení bezletové zóny nad Libyí nemá žádné ospravedlnění.

"Je to do očí bijící kolonialismus. Nemá žádné ospravedlnění. Bude mít vážné důsledky pro Středomoří a Evropu," pravil podle Reuters.

Podle dostupných zpráv nebylo jasné, odkud libyjský vůdce hovořil.

Francie a Británie jsou okamžitě připraveny zakročit

Rada bezpečnosti OSN v rezoluci kvůli ochraně civilistů rozhodla o zřízení bezletové zóny nad Libyí a umožnila také členským státům jakýkoliv vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám s výjimkou využití pozemních sil. Francie a Británie daly najevo, že jsou okamžitě připraveny zakročit.

Francouzský velvyslanec při OSN Gérard Araud se v rozhovoru pro páteční noční pořad britské televize BBC nechal slyšet, že mezinárodní vojenskou operaci čeká do několika hodin po sobotním summitu v Paříži. O dalším postupu ohledně Libye na něm mají jednat šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a britský premiér David Cameron s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a zástupci arabských států.

"Soudím, že po tomto summitu... v následujících hodinách myslím, že postoupíme k zahájení vojenské intervence," citovala z rozhovoru agentura  Reuters.

Libyjský režim v pátek vyhlásil příměří. Kolem jeho dodržování ale panují rozpory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám