Hlavní obsah

Na tržišti v Maroku ubodali Francouzku, podle úřadů šlo o terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská seniorka byla v sobotu ráno ubodána na trhu v marockém městě Tiznit. Tamější úřady vyšetřují případ jako teroristický čin, uvedl server francouzské televize BFM TV.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osmasedmdesátiletá žena bydlela v kempu poblíž zhruba 75tisícového města, které leží zhruba 100 kilometrů jižně od turistické destinace Agadiru. Právě zde byl nedlouho po činu zadržen 31letý podezřelý. Marocké státní zastupitelství pověřilo vyšetřováním této vraždy protiteroristickou jednotku.

Zadržený muž je také podezřelý, že se pokusil zavraždit v Agadiru Belgičana. Belgický státní příslušník byl v tomto turistickém městě pobodán a hospitalizován v tamější nemocnici.

Ve Finsku zadrželi pět mužů podezřelých z plánování teroristického útoku

Evropa

Po sobotní vraždě francouzské ministerstvo zahraničí „doporučilo, aby byli lidé ostražití na všech veřejných místech a při cestování v Maroku“.

Policie také upřesnila, že podezřelý byl již dříve hospitalizován v psychiatrické léčebně, a to „od 25. září do 25. října loňského roku“.

Maroko bylo v posledních letech ušetřeno násilí spojeného s islamistickými radikály. Na konci roku 2018 se ale stalo místem tragického útoku na dva turisty ze Skandinávie, kteří byli sťati. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát (IS).

Od roku 2002 marocká policie zlikvidovala více než 2000 teroristických buněk a zatkla více než 3500 lidí v případech souvisejících s „terorismem“, uvádí statistiky zveřejněné v lošnkém roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám