Hlavní obsah

Na smrt odsouzenou Filipínku zachránil „zázrak”. Skupinu pašeráků v Indonésii popravili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Navzdory zahraničním protestům popravila ve středu po půlnoci místního času (v úterý po 19.00 SELČ) Indonésie osm lidí odsouzených k smrti za pašování drog. Bylo mezi nimi sedm cizinců včetně dvou Australanů. Odsouzené Filipínce byla poprava odložena.

Foto: Wagino, ČTK/AP

Policejní vůz, který odvážel odsouzenou Filipínku Mary Jane Fiestu Velosovou.

Článek

„Vykonali jsme popravy,“ uvedla kancelář ministerstva spravedlnosti podle listu The Jakarta Post. Popraveni byli dva Australané, Brazilec, tři Nigerijci, Ghaňan a Indonésan. Ušetřena byla Filipínka Mary Jane Fiesta Velosová poté, co se filipínské policii vydala do rukou žena, která ji rekrutovala. Sestra Velosové při posledním setkání ještě řekla: „Doufáme v zázrak.“

Ten se posléze i stal, když se do rukou policie vydala Maria Kristina Sergiová, která čelí obvinění z ilegálního rekrutování, pašování lidí a podvodu. Na policii uvedla, že čelila anonymním výhrůžkám smrtí a též hrozbám od rodičů odsouzené, uvedla CNN.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sergiová, její manžel, který se vydal do rukou policie s ní, a další muž afrického původu známý jako Ike naverbovali Velosovou pod falešným slibem práce v Malajsii. Za to od ní požadovali 7000 pesos (cca 3300 Kč) mobilní telefon a rikšu, napsal web Gulfnews. Když obě dorazily do Malajsie, Sergiová ženě řekla, že tam pro ni žádnou práci nemá, ale že zaměstnavatel čeká v Indonésii.

Tam však s ní už neletěla. Na poslední chvíli cestu zrušila. Ještě před odletem ji ale seznámila s Afričanem Ikem, který jí předal zavazadlo, v němž bylo 2,6 kg kokainu. S kontrabandem byla Velosová zatčena.

Odsouzený se oženil

Odsouzení byli popraveni ve vesnici Nusakambangan u Cilicapu ve Střední Jávě. Každého popravila jiná dvanáctičlenná popravčí četa, kdy jen ve třech zbraních byly ostré náboje. Exekuce byly vykonány poté, co všech osm odsouzenců vyslovilo poslední přání.

V přísně střeženém vězeňském komplexu na ostrově Nusakambangan se s odsouzenými rozloučili jejich příbuzní. Poslední setkání provázely podle AP srdceryvné scény. Jednatřicetiletý Australan Andrew Chan se v pondělí ještě stačil oženit se svou snoubenkou.

Skupinu zatkla policie na indonéském ostrově Bali v dubnu 2005. Odsouzeni byli o rok později. Původně byl mezi čekateli na popravu i Francouz Serge Atlaoui, jeho právník ale prozatím dosáhl odkladu tím, že podal stížnost proti způsobu, jímž byla zamítnuta jeho žádost o milost.

Proti popravám protestovala především Austrálie. Šéfka australské diplomacie Julie Bishopová se ještě v pondělí snažila plánovanou popravu oddálit. Ministryně tvrdila, že proces s Australany obžalovanými z pašování drog mohl být ovlivněn korupcí a že by tato podezření měly indonéské úřady prověřit.

Indonésie kontrovala, že proces byl spravedlivý a milost by ukázala, že země není dost tvrdá v boji s drogovými delikty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám