Hlavní obsah

Na Sibiři vyhloubili příkop okolo vesnice zasažené koronavirem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské úřady vykopaly podle agentury Reuters okop okolo odlehlé sibiřské vesnice Šuluta, která leží v Burjatsku asi 30 km jihovýchodně od jezera Bajkal. Chtějí zabránit dalšímu šíření koronaviru, kterým se nakazili obyvatelé během šamanského rituálu.

Cesta do údolí Tunka v Burjatsku

Článek

Nákaza koronavirem se potvrdila u 37 z 390 obyvatel vsi. Úřady se domnívají, že dalších 95 obyvatel bylo v kontaktu s nakaženými a měli by zůstat v karanténě, uvedl náčelník místní samosprávy Ivan Alchejev.

Okolo vsi proto byl vykopán 29. června příkop, aby přes ni neprojížděli turisté do nedalekého národního parku Tunka. Má také zabránit pohybu obyvatel, kteří nechtějí dodržovat karanténu. Jediná cesta, která nebyla přerušená příkopem, je hlídaná místními představiteli a příslušníky ruské národní gardy. Vpouštějí jen sanitky a auta s potravinami.

Obyvatelé nákaze nevěří

„Nevěřím tomu,“ řekla místní obyvatelka Engelsina Šabojevová, která byla pozitivně testována na covid-19. „Měly by tu být nějaké příznaky a já žádné nemám,“ řekla místnímu televiznímu štábu, který přijel do vesnice se skupinou dobrovolníků, jež přivezla jídlo.

Další obyvatelka Světlana Šaglanová, jejíž manžel umřel na mrtvici a měl pozitivní test na koronavius, uvedla, že jeho nákaze nevěří: „Uvedli v dokumentech, že zemřel na virus, ale to není pravda, byla to jen mrtvice.“

Alchejev dodal, že se nákaza rozšířila poté, co se desítky vesničanů 10. června zúčastnili šamanského rituálu, který prováděla nakažená žena. Ruský dozorčí úřad Rospotrebnadzor dodal, že ti, kdož se účastnili šamanského rituálu navzdory zákazu pořádání veřejných akci v oblasti, by mohli dostat pokutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám