Hlavní obsah

Na kanadského premiéra házeli odpůrci očkování štěrk

– Ontario

Odpůrci očkování napadli kanadského premiéra Justina Trudeaua, když se v rámci předvolební kampaně po návštěvě pivovaru v ontarijském městě London vracel do autobusu. Trudeau se v půlce srpna rozhodl v zemi uspořádat předčasné volby.

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Odpůrci očkování gestikulují před autobusem, který ve volební kampani používá premiér Justin Trudeau

Článek

Trudeau nebyl při incidentu zraněn, řekl cestou zpátky v letadle. Štěrk, který po něm odpůrci očkování házeli, ho zasáhl do ramene. Trudeau to přirovnal k události z roku 2016, kdy na něj házela žena dýňová semínka.

Podle místní televize CTV ale štěrk sebraný z cesty zasáhl ještě dva lidi jedoucí v autobusu médií. Ani oni však neutrpěli zranění.

Šéf opozičních konzervativců Erin O´Toole incident odsoudil: „Politické násilí není nikdy oprávněné a naše média nesmějí být zastrašována, obtěžována ani vystavena násilí.“

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Kanaďané protestující proti očkovacímu plánu premiéra Justina Trudeaua

Trudeau už musel minulý pátek z bezpečnostních důvodů zrušit kampaň v Boltonu, kde se v místě akce shromáždily desítky odpůrců a vulgárně pokřikovaly.

Klíčovým tématem kanadských voleb je povinné očkování proti covidu. V srpnu vláda oznámila, že všichni civilní státní zaměstnanci včetně těch, kteří pracují ve federálně regulovaných sektorech, což je třeba železnice, musejí být očkováni do konce října, jinak jim hrozí, že přijdou o místo.

Očkováni musejí být i pasažéři ve vlacích jedoucích mezi různými provinciemi a v letadlech. V Kanadě je jedna z nejvyšších proočkovaností populace na světě, obě dávky dostalo už 68 procent lidí, alespoň jednu pak 74 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám