Hlavní obsah

Na Japonsko udeřil tajfun Jebi, je nejsilnější za čtvrtstoletí a zabil šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ósaka
Aktualizováno

Mimořádně silný tajfun Jebi zasáhl v úterý odpoledne místního času jižní břeh japonského ostrova Šikoku a západ největšího ostrova Honšú. Silně postiženo je přístavní město Aki v prefektuře Kóči, uvedl list Mainiči. Zasažena je také Ósaka a jižní část oblasti Kansai, kde druhé největší japonské město leží. Úder tajfunu si zatím vyžádal šest mrtvých a 126 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Jebi zasáhl JaponskoVideo: AP

 
Článek

Živel si podle televize TBS vyžádal šest obětí. Je mezi nimi 71letý muž, který byl nalezen pod troskami zříceného skladiště, či sedmdesátník, který spadl ze střechy svého domu. Televize NHK oznámila, že dalších 126 lidí bouře zranila. Jsou mezi nimi lidé, které na nádraží v Kjótu pořezalo sklo, když se zřítila část skleněné střechy.

Foto: Kyodo, Reuters

Dům v Ósace poškozený tajfunem Jebi

Jebi jako první zasáhl ve 14:10 (7:10 SELČ) Kobe. Je už 21. letošním tajfunem a je podle agentury Bloomberg nejsilnější bouří za 25 let, kdy si úder tajfunu vyžádal 48 obětí. Vítr na Šikoku zatím dosáhl rychlosti 166 km/h, v nárazu v prefektuře Wakajama na Honšú však bylo naměřeno 206 km/h, což znamená že spadá do druhé nejsilnější kategorie na škále japonského meteorologického úřadu.

Foto: Mapy.cz

Tajfun Jebi v Japonsku

Foto: Kyodo, Reuters

Vlny bičují rybářský přístav Aki

Této síly tajfun dosáhl naposledy v roce 1993. Očekává se, že při přílivu stoupne hladina moře až na 2,8 metru, což je více než v roce 1961, kdy tajfun Nancy zabil 194 lidí, uvedl list Mainiči.

Kvůli tajfunu byla nařízena rozsáhlá evakuace, protože postihl jednu z nejhustěji obydlených oblastí. Doporučena byla 1,5 miliónů lidí, neboť hrozí záplavy a sesuvy půdy.

Foto: Ichiro Banno, ČTK/AP

Vycoké vlny bičují přístav Aki

Už v úterý ráno v oblasti napršelo 87 mm, do středečního rána však může podle předpovědi činit úhrn srážek až 50 cm.

Zavřeno bylo letiště Kansai v ósacké prefektuře, které leží na umělém ostrově a bylo zaplaveno. Zrušeno bylo na 700 letů. Do mostu, který spojuje letiště Kansai s pevninou, narazil kvůli silnému větru malý tanker o výtlaku 2591 tun a poškodil ho. Tanker byl prázdný, takže další škody nevznikly a také posádka vyvázla bez zranění, sdělila japonská pobřežní stráž.

Foto: Kota Endo, ČTK/AP

Následky tajfunu Jebi v Ósace - převrácená auta, zaplavené silnice.

Japonské dráhy zastavily vlaky na několika hlavních tratích, nejezdí ani šinkansen mezi Ósakou a Okajamou a zrušeno bylo i mnoho spojů mezi Tokiem a Ósakou. Nevyplouvají ani trajekty mezi oblastí Kansai a ostrovem Šikoku.

Foto: Yosuke Mizuno, ČTK/AP

Dvojice pozoruje vlny bičující pobřeží města Širahara

Bez proudu je půldruhého miliónu odběratelů. Toyota zastavila výrobu ve většině svých závodů, Honda pak v továrně v Suzuce. Některé závody ponechaly uzavřené i firmy Kyocera, Murata, Panasonic a Shiseido. Uzavřené zůstaly i školy.

Příchod tajfunu pocítilo i 500 km vzdálené Tokio, kde prudce prší a metropoli bičuje vichr.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Prudkému větru a dešti čelili i obyvatelé Jokohamy u Tokia

Jebi je poslední z přírodních katastrof, kterým letos po několikerých záplavách čelí Japonsko. Záplavy postihly v červenci prefektury Hirošima a Okajama, na jihu Honšú si vyžádaly 200 obětí. [celá zpráva]

Foto: Kyodo, Reuters

Auta převrácená v Ósace tajfunem Jebi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám