Hlavní obsah

Na Indku měli už popáté zaútočit kyselinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Indka ze státu Uttarpradéš tvrdí, že byla v sobotu večer už popáté terčem útoku kyselinou, uvedla v neděli BBC. Žena je přitom pod ochranou úřadů, protože byla už dříve hromadně znásilněna a pak několikrát polita žíravou látkou.

Foto: Reuters TV, Reuters

Indický policista na hlídce

Článek

Naposledy měla být pětatřicetiletá žena napadena před dívčím hostelem v Lucknowě, když si nabírala vodu z pumpy. Skončila v nemocnici a je mimo nebezpečí. Inspektor z Lucknowa Džaj Narajn Sigh řekl, že utrpěla zranění na pravé straně obličeje.

Napadená žena současně vypověděla, že byla obětí útoku i v březnu, když jela s dcerou ve vlaku. Dva lidé ji ve čtvrti Rae Bareli donutili vypít kyselinu nebo jinou korozivní kapalinu. Inspektor potvrdil, že tato dvojice byla zadržena, i když železniční policie nemá tento útok nahlášen.

V souvislosti se sobotním útokem nikdo zadržen nebyl a policie o ženině výpovědi pochybuje. „Nikdo ze zaměstnanců ani z dívek neviděl útočníka nebo někoho prchat,“ řekl nejmenovaný policista listu The Indian Express. Ani konstábl Sadip, který ji měl hlídat, nikoho neviděl. „Když jsem slyšel křik, běžel jsem k hostelu, ale nikoho jsem nenašel.” Forenzní experti navíc podle serveru The Guardian nenašli žádné stopy po žíravině na ženině oblečení nebo na zemi na místě činu.

„Stát kriminálníky podporuje”

Poslední útok vyvolal pobouření veřejnosti, že úřady nejsou schopné ženu ochránit. Opoziční strana Samajwadi Party obvinila v pondělí vládu v Uttarpradéši, že kriminálníkům de facto pomáhá. „Incident potvrdil, že právo a řád v Uttarpadéši bylo otřeseno. Stát nyní ovládají gorily a zločinci. Mám pocit, že někde mají tito kriminálníci podporu od státu,“ uvedl předseda strany Sunil Sadžan pro list Financial Express.

Žena z nejnižší kasty dalítů (nedotknutelných, rozdělení na kasty ve společnosti přetrvává, byť bylo zrušeno) byla v roce 2008 znásilněna nejméně dvěma muži. Důvodem byl neupřesněný majetkový spor.

Útočníci propuštěni

Kyselinou byla polita poprvé v roce 2011 a pak údajně ještě v letech 2012 a 2013. Útočit měla stejná dvojice, která se snažila dosáhnout toho, aby žena stáhla obvinění, které proti nim vznesla. Žena byla také v roce 2012 pobodána.

Oba útočníci čelí soudnímu stíhání, ale v dubnu byli propuštěni na kauci, uvedla AFP.

Útoky kyselinou jsou v Indii časté, ročně je jich spácháno několik set, i když aktivisté tvrdí, že počty jsou ještě vyšší. Oběťmi jsou většinou ženy, na které často útočí žárliví manželé, nebo příbuzní, když se vzepřou vůli rodiny.

Navzdory rozhodnutí nejvyššího soudu omezit prodej kyselin jsou nadále snadno dostupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám