Hlavní obsah

Muž v modré lesklé kombinéze na oficiální fotografii z KLDR vyvolal rozruch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/New York

Voják v zářivě modré přiléhavé kombinéze, doplněné jasně barevnou pokrývkou hlavy připoutal největší pozornost na rozsáhlé výstavě zbraní v KLDR. Během pondělního projevu na obranné konferenci zastínil i severokorejského vůdce Kim Čong-una, napsal zpravodajský server The New York Post. Experty ale vystrašila koncentrace moderních zbraní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kim Čong-un na konferenci o zbraních hodnotí výkonné raketyVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco Kim Čong-un obviňoval Spojené státy z nestability na Korejském poloostrově a sliboval, že KLDR vybuduje ”neporazitelnou armádu”, sociální sítě jsou plné obrázků muže v jasně modré kombinéze, který na fotografiích stojí v přísném pozoru.

V komentářích zaznívá, že právě tento muž je skutečným „severokorejským rakeťákem” – v připomínce přezdívky, kterou Kim Čong-una hanlivě častoval předchozí americký prezident Donald Trump. Na sociálních sítích už kromě rakeťáka získal také označení „superhrdina” či „Kapitán KLDR” – podle komiksové postavy „Kapitán Amerika”.

Foto: Kcna, Reuters

Fotografie z obranné konference KLDR vzbudila rozruch kvůli podivně oblečenému muži. Připomíná spíše postavy z komiksů než vojáka.

Muž v modrém byl jedním z desítek vojáků, kteří pózovali na fotografiích z obranné konference před vystavenou zbrojní technikou. Jeho lesklý oděv a červeno-modro-bílá čepice či přilba ostře kontrastovaly s olivovými vojenskými uniformami, které měl zbytek vojáků. Jen důstojník po jeho levici byl také v modrém – ale v jeho případě šlo o standardní uniformu.

Severokorejská státní média nezveřejnila identitu muže, ale expert Middleburského institutu mezinárodních studií v Monterey Jeffrey Lewis přišel s jednodušším vysvětlením: „Vypadá to, že je to parašutista.“

Foto: ČTK/AP

Detail muže v podivném obleku na oficiální fotografii při obranné konferenci KLDR

Zděšení experti

Experty ale více zaujalo, jak široké spektrum zbraní KLDR vystavovala. Vyvolalo to v nich obavy, uvedla televize CNN. Prezentovány byly nejrůznější rakety, které Severní Korea už testovala, jako střela s plochou dráhou letu i hypersonický kluzák vynesený raketou Hwasong-8. Byla tam i netestovaná raketa Hwasong-16, která byla loni vidět na přehlídce, uvedly stanice NBC a list The Washington Post.

Foto: KRT TV , Reuters

Kim Čong-un měl k obleku sandály

Obavy vyvolalo, že šlo o první takovou výstavu zbraní od nástupu Kim Čong-una k moci v roce 2011.

Nové nebezpečí z KLDR: Proti hypersonické hlavici jsou protiraketové deštníky bezbranné

Svět

Kim v obleku se sandály

„USA často dávají najevo, že neprojevují nepřátelství vůči našemu státu, ale není tu jednáním podložený důkaz, kvůli kterému bychom věřili, že nejsou nepřítelem. Spojené státy kvůli svým špatným úsudkům a krokům pokračují ve vyvolávání napětí v regionu,“ řekl Kim v obleku západního střihu v projevu, který pronesl v pondělí při příležitosti 76. výročí založení korejské Strany práce. K obleku měl Kim hnědé sandály.

USA destabilizují situaci na Korejském poloostrově, postěžoval si Kim

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám