Hlavní obsah

Příznivec ISIS pobodal na Novém Zélandu šest lidí

Novinky, ČTK, aš, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland
Aktualizováno

Policisté na Novém Zélandu v pátek zastřelili muže, který v supermarketu LynnMall v Aucklandu pobodal šest lidí. Tři znich jsou v kritickém stavu. Atentát byl inspirován ideologií Islámského státu. Premiérka Jacinda Ardernová čin označila za teroristický. Policie uvedla, že žádné další nebezpečí nehrozí, útočník byl sám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník z Nového Zélandu byl zastřelen poté, co v obchodním centru zranil nejméně pět lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Co se stalo dnes, bylo opovrženíhodné. Bylo to plné nenávisti, bylo to špatné, spáchal to jednotlivec, ne víra nebo kultura či etnikum, ale jednotlivec, který byl lapen ideologií, jež tady není nikým podporována, ani žádnou komunitou, ” uvedla Ardernová, přičemž dávala najevo, že nejde o původ muže a jeho vyznání, ale o to, že se nechal ovlivnit teroristickým Islámských státem. Zmínila, že sice byl ovlivněn IS, ale jednalo se o osamělého vlka.

Premiérka dodala, že úřady o něm věděly. Na Nový Zéland přijel v roce 2011 a od roku 2016 byl objektem zájmů tajných služeb. Zmínila, že aktuálně byl pod dozorem. Premiérka zdůraznila, že až do dneška muž nespáchal žádný trestný čin, který by vedl k jeho zatčení a uvěznění.

Na sociálních sítích se objevily zatím nepotvrzené záběry útoku

Policejní komisař Andrew Coster hájil postup strážců zákona: „Skutečností je, že i když někoho sledujete 24 hodin denně sedm dní v týdnu, není možné být celou dobu za ním. Příslušníci zasáhli tak rychle, jak mohli, a zabránili zranění dalších lidí.“ Policisté zasáhli minutu po útoku.

Minulý měsíc byl odsouzen k roku bezpečnostního dohledu, protože byly v jeho počítači nalezeny propagandistická videa ISIS. Podle deníku Daily Mail si vyhledával informace o „teroristech” a v několika videích vyjádřil nenávist vůči Novozélanďanům.

Policisté, kteří ho sledovali, si mysleli, že si jde do supermarketu nakoupit, ale v obchodě vytáhl velký nůž a začal bodat lidi kolem sebe.

„Dělali jsme naprosto všechno, abychom o něm měli přehled, a skutečnost, že jsme byli schopni zasáhnout tak rychle, přibližně za 60 sekund, dokládá, jak důkladně jsme ho sledovali,” řekl  Coster.

Nový Zéland se potýká s největším počtem nakažených, šíří se hlavně mezi Samojci

Svět

Záchranáři do nemocnice odvezli jednoho pacienta v kritickém stavu, tři ve vážném stavu, jeden člověk má po útoku lehčí poranění. Policie uvedla, že útočník zemřel na místě.

Panika po útoku

Podle svědka vypukla v obchodě po útoku hysterie. „Lidé utíkali ven, hystericky, jen křičeli, řvali, vyděšení,” řekl serveru Staff NZ. Dodal, že na zemi viděl ležet staršího muže s bodnou ránou.

I další svědci vypověděli, že viděli, jak na podlaze obchodu leží několik lidí s bodnými ránami. Jiní uvedli, že když prchali z obchodu, slyšeli výstřely. Není ale jasné, zda měl útočník střelnou zbraň, nebo šlo o palbu policistů.

Doposud nejhorší útok zažil Nový Zéland předloni v březnu, kdy terorista přesvědčený o nadřazenosti bílé rasy zastřelil ve dvou mešitách ve městě Christchurch celkem 51 lidí. Letos v květnu jistý útočník pobodal čtyři lidi v supermarketu v Dunedinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám