Hlavní obsah

Mušaraf složil prezidentský slib jako civilista, protesty pokračují

Novinky, aš, Novinky, ČTK, BBC, CNN
ISLÁMÁBÁD

Parvíz Mušaraf ve čtvrtek složil přísahu a bude stát dalších pět let v čele Pákistánu jako prezident. Skutečnost, že se funkce ujal už jako civilista, označil za milník v přechodu Pákistánu k demokracii. Sám se chopil moci při převratu v roce 1999. Dále pokračují protesty soudců proti Mušarafovi.

Článek

Prezident slib složil v tradičním černém volném oděvu. Generálskou uniformu odložil ve středu, když se vzdal funkci vrchního velitele ozbrojených sil. Po hymně slíbil, že bude „sloužit zemi, dodržovat, chránit a bránit ústavu Pákistánské islámské republiky“. Poté přednesl projev, v němž sdělil, že proces demokratizace dokončí, ovšem "ve vlastním stylu".

"Chceme demokracii, chceme lidská práva, chceme stabilitu, ale chceme je střižené na naši míru," pronesl prezident. "Rozumíme své vlastní společnosti a našemu prostředí lépe než kdokoli na Západě," dodal se zřetelnou narážkou na kritiku světového společenství, že v zemi vyhlásil 3. listopadu výjimečný stav Mušaraf. O stanném právu se však nezmínil.

Mušaraf uvítal návrat Bhuttové a Šarífa

Přivítal ale návrat bývalých premiérů Bénazír Bhuttové a Naváze Šarífa, kterého v roce 1999 svrhnul při nekrvavém převratu.  „Osobně cítím, že je to dobré pro politické usmíření, o němž jsem hovořil.“

Dodal také, že se parlamentní volby uskuteční v lednu v plánovaném termínu, i kdyby “nastalo peklo nebo přišla velká voda“. Uvedl, že volby budou svobodné a spravedlivé. Dříve však naznačoval, že výjimečný stav potrvá až do voleb, což vedlo opozici k tomu, že hrozí bojkotem voleb.

Další protest soudců

Proti nástupu Mušarafa do funkce ve čtvrtek protestovali soudci v Láhauru. Do ulic vyšli v černých šatech. Policie použila proti asi dvěma stovkám soudců obušky, demonstranti na příslušníky pořádkových sil házeli kamení. Zraněno bylo nejméně jedenáct soudců a tři policisté.

Podle soudců nebyl Mušaraf zvolen legálně, protože se nechal zvolit ještě ve funkci vrchního velitele, což je podle nich v rozporu s ústavou. Mušaraf byl do prezidentského křesla znovuzvolen při hlasování 6. října. Nejvyšší soud minulý týden zamítl stížnosti opozice, která poukazovala na nelegálnost Mušarafovy kandidatury ve volbách, neboť ústava nedovoluje šéfovi armády usilovat o prezidentský post.

Soudce nejvyššího soudu ovšem Mušaraf vyměnil po vyhlášení výjimečného stavu, takže se tento verdikt čekal. Mušaraf v projevu obvinil odvolaného předsedu nejvyššího soudu Iftikara Čaudhrího, že se pokusil „vykolejit demokracii“.

Reklama

Související témata:

Související články

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Volby v Pákistánu budou v lednu

Pákistánské parlamentní volby se budou konat do 9. ledna příštího roku. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Parvíz Mušaraf. Prohlásil rovněž,...

Výběr článků

Načítám