Hlavní obsah

Mladý Kim utrácí víc než jeho otec, milióny dolarů dal za mercedesy i piana

Severokorejský vůdce Kim Čong-un za první rok své vlády utratil víc než 645 miliónů dolarů za různé luxusní zboží. To je víc, než dvojnásobek průměrné útraty jeho otce Kim Čong-ila, který „proslul“ vyhazováním peněz za nejrůznější libůstky. Ve své zprávě to uvedla komise OSN pro Severní Koreu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim-Čong-un

Článek

Kim Čong-un v roce 2012 nakupoval auta Mercedes-Benz, ale i hudební nástroje. Mimo jiné pořídil desítky nejlepších pian. Nemalou částku také vydal Kim na soukromé kino, které pojme tisíc lidí.

Podle některých analytiků si mladý vůdce kupuje věrnost klíčových spolupracovníků. Některé zdroje v souvislosti s prosincovou popravou Kimova strýce, který mu pomáhal převzít vládu, uváděly, že v KLDR proběhl pokus o puč, který se Kimovi podařilo odvrátit.

Obchod s alkoholem a slonovinou

Severní Korea se řadí mezi nejchudší země na světě, s podvýživou se podle OSN potýkají bezmála tři milióny jejích obyvatel. OSN navíc vůči režimu uplatňuje tvrdé sankce.

Nejmenovaný bývalý pracovník severokorejské administrativy komisařům řekl, že Kim sankce obchází a tvrdou měnu si obstarává například prodejem alkoholu v arabských zemích a pašováním slonoviny z Afriky do Číny.

To, že Kim netrpí nedostatkem, potvrdil i americký basketbalista Dennis Rodman, který „svého dobrého přítele“ osobně několikrát navštívil. Po své loňské cestě Rodman prohlásil, že návštěva byla jedna velká, „sedmihvězdičková party“.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Pchjongjang s náměstím Kim Ir-sena a věží čučche

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: KCNA/Handout, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Podle komisařů OSN se severokorejský režim dopouští zločinů proti lidskosti a jeho představitelé by měli stanout před trestním tribunálem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám