Hlavní obsah

Milice Boko Haram zabila při útocích na 150 Nigerijců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maiduguri
Aktualizováno

Nájezdy islámských milicí Boko Haram na tři vesnice na severovýchodě Nigérie si ve středu večer vyžádaly 150 obětí. Terčem nejmohutnějšího útoku byla kolem 18:30 místního času (19:30 SELČ) vesnice Kukawa nedaleko Čadského jezera.

Foto: Joe Penney, Reuters

Zeď domu ve městě Damasak pomalovaná bojovníky Boko Haram

Článek

"Teroristé nejprve zaútočili na muslimské věřící, kteří se modlili v několika mešitách. Pak se vydali do domů, kde stříleli na ženy," řekl AFP jeden ze svědků atentátu. Další potvrdili, že mrtvých ve vesnici, na kterou zaútočily desítky bojovníků, je nejméně devadesát sedm.

„Stříleli na modlící se, což byli většinou muži a malé děti. Nikoho neušetřili. Zatímco někteří teroristé čekali a zapálili většinu těl, další prošli domy a postříleli ženy, které připravovaly jídlo,” řekl Babami Alhaji Kolo.

„Vyhladili rodinu mého strýce. Zabili pět dětí a zapálili celý dům,” řekl jeho příbuzný.

Další dvě napadené vesnice byly u města Monguno. Tam zabili 48 lidí, řekl místní poslanec Muhammad Tahír AFP: „Oddělili některé mužské obyvatele z davu modlících se a zahájili na ně palbu. Pak vesnice vypálili a srovnali se zemí.”

Další obyvatel, který nechtěl prozradit své jméno, dodal: „Zabili 48 lidí a zranili několik dalších. Mnoho z nás ale dokázalo utéct navzdory salvám kulek.”

Milice Boko Haram v boji za ustavení státu s přísnými islámskými pravidly zabily na severovýchodě Nigérie již víc než 15 tisíc lidí. Často i muslimů, protože konflikt má i etnickou rovinu.

Své výpady Boko Haram podnikají i do sousedních zemí, Čadu, Nigeru a Kamerunu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám