Hlavní obsah

Mezinárodní síly zostřily postup proti pirátům

Novinky, rei
Nairobi

Mezinárodní flotila válečných lodí, střežící před piráty vody u východního pobřeží Afriky, přijala agresivnější strategii. V pátek to uvedla agentura AP s tím, že lodě proti pirátů zasahují blíže břehům a ve vzdálenějších místech postupují ostřeji.

Článek

K nové taktice zavelelo Španělsko, které od ledna předsedá Evropské unii a jehož rybářská plavidla jsou častým terčem pirátů. Koalice proti pirátům rovněž nasadila více letadel a další techniky a navýšila i počet protipirátských misí. Tento měsíc jich uskutečnila 12, přičemž šest podnikla blíže břehům a šest hluboko v oceánu. Lodě se snaží proti pirátům zakročit dříve, než se dostanou na širé vody a k trasám mezinárodních obchodních plavidel.

Zdá se, že piráti mají s novou taktikou potíže. Vzhledem k příznivému počasí se březen obyčejně nesl ve znamení častějších útoků. Zhruba polovina únosů se loni udála od března do května. Zatím se však tento měsíc pirátům podařilo unést „pouze“ dvě lodě oproti čtyřem za stejné období loni a poklesl i počet útoků, při nichž se únos nezdařil - rovněž zhruba na polovinu.

Velení námořních sil EU odmítlo specifikovat, jak blízko břehů smějí unijní lodě operovat, nicméně přiznalo, že dostalo povolení vplout do somálských vod, čili necelých pět kilometrů od pobřeží. Zároveň přiznalo, že agresivní taktika není dlouhodobým řešením problému - tím je stabilizace politické situace v Somálsku, která je fakticky bez vlády 19 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám