Hlavní obsah

Metan zabil v čínském dole 29 horníků

PEKING

Nejméně 29 horníků zabil ve čtvrtek v uhelném dole v jihovýchodní Číně plyn. Zachránit se podařilo 51 horníků, sedm jich skončilo v nemocnici se zraněními. Podle některých zpráv unikající metan explodoval.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky
Článek

Záchranáři v Na-jungu v provincii Kuej-čou vyprostili 52 horníků, jeden z nich ale následně zemřel, čímž počet obětí vzrostl na 29. V nemocnici skončilo sedm horníků, stav dvou je vážný. U dalších šesti nezvěstných je jen malá šance, že jsou ještě naživu.

Čínské úřady po neštěstí začaly zjišťovat okolnosti tragédie.Ohlásily také kontroly v dolech zaměřené na nebezpečí úniku metanu a na dodržování bezpečnostních předpisů.

Čínský uhelný sektor je nejnebezpečnější na světě. V loňském roce v čínských uhelných dolech přišlo podle oficiálních zpráv o život nejméně 4700 horníků, nezávislé odhady jsou ale několikanásobně vyšší. Na vině tragédií bývá nadměrná těžba, nedodržování bezpečnostních předpisů, stejně jako absence bezpečnostní opatření. Vláda varovala, že v zimě počet důlních neštěstí vzroste, protože je větší zájem o uhlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám