Hlavní obsah

Matka pod sutinami na Novém Zélandu volala dceři, aby se rozloučila

Novinky,
Christchurch
Aktualizováno

Na 75 stoupl podle středeční bilance počet obětí úterního zemětřesení o síle 6,3 stupně v novozélandském Christchurch. Uvedl to premiér John Key. Více než tři sta lidí zůstává nezvěstných. Policie uvedla, že počet obětí může značně vzrůst. Záchranáři vyprostili z trosek 120 lidí. Zachraňovali ženu, která počítala s tím, že zemře, a volala rodině, aby se rozloučila.

Článek

Policie ve čtvrtích poničených zemětřesením vyhlásila zákaz nočního vycházení, protože hrozí zřícení budov. Už bylo zaznamenáno 33 následných otřesů. Situace je katastrofální. Policisté ji popisují jako neuvěřitelný masakr.

„Na ulicích leží mrtvá těla, jsou uvězněna v autech a pod troskami,“ uvedl pro BBC superintendant Russell Gibbs. „Dostáváme SMS a slyšíme klepání z některých domů. Na ta místa se zaměřujeme,“ dodal.

Foto: Kirk Hargreaves, Reuters

Jedna z z poškozených budov

K počtu uvězněných osob pod troskami uvedl: „Může to být dalších sto, ale může to být více.“ Jen v katedrále, která přišla o věž, je 22 nezvěstných. Nepodařilo se ale zaznamenat žádné stopy života pod troskami v chrámu páně.

Foto: Cyrs NMonteath, Reuters

Záchranáři vyvádějí ženu z trosek.

Ke zranění vyproštěných řekl Gibbs: „Je to docela udivující, měli jsme lidi, které jsme vytáhli a oni neměli více než pár škrábanců, ale jiným jsme museli amputovat končetiny, abychom je dostali ven."

Do záchranných prací je nasazeno přes 500 policistů, hasičů a vojáků i dobrovolníků. Mnozí pracovali holýma rukama.

V kancelářích přestali pátrat

Záchranáři už opustili blok kancelářských budov: „Panuje tam situace, ve které se podle nás nedá přežít,“ uvedl velitel policistů v oblasti okolo budovy televize Canterbury Dave Lawry. „Bylo to tvrdé rozhodnutí. “Je na sto procent jisté, že v troskách už není nikdo živý.

Uvnitř komplexu budov přitom bylo osmdesát až sto osob. Mezi nezvěstnými je patnáct zaměstnanců televize.

Hasiči popřeli starší zprávy, že se odtamtud podařilo zachránit 15 přeživších. Z budovy CTV vyprostili osm živých osob.

V bloku byla i jazyková škola. Mezi nezvěstnými je deset japonských studentů. Jedenáct dalších se jich podařilo vyprostit, tři z nich jsou ale v nemocnici. Zemětřesení přišlo zrovna, když obědvali, uvádí CNN.

Foto: Simon Baker, Reuters

Záchranáři vynášejí zraněného.

Úřednici vyprostili po 24 hodinách

Z blízké budovy Pyne Gould Guiness se po více 24 hodinách od tragédie podařilo zpod trosek vyprostit úřednici Annu Bodkinovou.

Z budovy se podařilo vyprostit celkem 24 lidí a psi zjistili, že další čtyři nebo pět je jich ještě naživu. Ale může tam být až 20 dalších lidí. Z 24 zachráněných byli dva v kritickém stavu.

Matka se loučila s dcerou

Zemětřesení přežila i Anna Vossová, která se ukryla pod stolem v zhroucené budově televize Canterbury. Volala jsem svým dětem, abych jim řekla sbohem. "Bylo to hrozné. Moje dcera plakala a já jsem taky plakala, protože jsem si myslela, že to tak bude,“ řekla žena televizi, v níž pracovala. V tu dobu byla pod troskami.

Slyšela ale další přeživší a volala na ně. Psala, že zůstane vzhůru, aby ji lépe našli a že se snaží být optimistkou. Situace se zhoršila, když se jí vybil mobil, uvedl list Daily Mail. Zdroje o dalším osudu ženy se rozcházejí.

Zraněné dítě v rukou mrtvé matky

Ne všechny příběhy ale skončily šťastně. V Cashell Street Mall bylo nalezeno zraněné dítě v pažích mrtvé matky. Tom Brittendend, který pracoval poblíž, uvedl, že matka při zemětřesení utíkala z obchodu, ale byla zasažena velkým kusem trosek. „Zkoušeli jsme z ní cihly odstranit. Byl to ale kus velký metr krát metr, který nešlo rozbít. Umřela. Lidé pomohli odnést dítě. Na ni dali jen plachtu, protože byla mrtvá.“

Zatím se podařilo identifikovat 55 těl obětí, u dvaceti není identita známa, uvedl premiér Key.

Reklama

Související články

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení

Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice v pátek zasáhlo Nový Zéland. Způsobilo především značné materiální škody, hlášeny jsou pouze dvě vážně...

Výběr článků

Načítám