Hlavní obsah

Marné pátrání po boeingu ukazuje limity moderních technologií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marné hledání zmizelého Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ukazuje limity moderních technologií. Stroj se nedaří už tři týdny najít a neumožnila ho nalézt ani data ze satelitů.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Členové společnosti Inmarsat ukazují, kudy se pohyboval zmizelý Boeing 777.

Článek

Zemi sledují desítky družic, provoz ve vzduchu stovky radarů. Přesto se po letounu od 8. března pátrá bezvýsledně. Stačilo, aby byl vypnut odpovídač potvrzující pozici pro radary řízení letového provozu, a boeing se pro ně stal neviditelný. Vidět ho bylo možné jen na vojenských radarech, ale ty nepokrývají oblast nad rozlehlými plochami oceánů.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký pátrací letoun Boeing P-8 Poseidon v Perthu

Tam nezbývá než spoléhat na data z družic. Geostacionární družice Inmarsat, zajišťující družicovou komunikaci, poskytla data, kdy byla s boeingem naposled v kontaktu. Technici firmy pak odhadli z doby, po kterou putoval signál z družice a zpět, jak daleko mohl být Boieng 777 od ní vzdálen, a určili, že stroj spadl někde v oblasti jižního Indického oceánu.

Ovšem zaměření je jen přibližné. Další upřesnění se proto očekávalo od satelitních snímků. Ty sice poskytly záběry stovek podezřelých objektů na hladině, ale trosky se tam nikdy najít nepodařilo.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Profesor Callum Roberts z univerzity v Yorku dodal k osudu trosek letounu. „Něco se potopilo na dno, ale mnoho jich tam stále ještě plave.“

Upozornil ale, že nalézt trosky není snadné: „Proudy mohou smetí svádět dohromady, akumulovat je a držet na místě. Věci, které byly odplaveny z pevniny, věci, které zmizely z lodí, všechny se kumulují.“

Foto: Reuters

Satelitní záběr podezřelých objektů z družice Thaichote

Mike Coffin z Tasmánské univerzity se kriticky vyjádřil ke kvalitě satelitních snímků, které neumožňují rozlišit trosky od dalších objektů v oceánu: „V oceánu jsou všechny druhy smetí. Když jste tam, pořad to vidíte.“

U jednoho se objevilo podezření, že nejde o část letadla, ale o přepravní kontejner spadlý z lodi. Problémem je přece jen nedostatečné rozlišení, kdy podezřelé předměty vypadají jen jako pouhé skvrny.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Satelitní snímek ukazuje podezřelý objekt v Indickém oceánu

Zatím ani nepomohly záběry a pozorování z letadel, které se využívaly hlavně v první fázi pátrání v Jihočínském moři. Ani na nich zachycené předměty se nepodařilo objevit. V jednom případě mělo jít dokonce o dveře boeingu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Záběr dveří na hladině moře, který prořídla posádka vietnamského pátracího letounu.

Problémem je taky obrovská rozloha oceánu a oblastí pátrání.

Opakovaně proto zaznívají názory, že zatím ani nehledáme jehlu v kupce sena, protože se ještě nepodařilo vůbec zjistit, kde by ta kupka sena mohla být.

Reklama

Výběr článků

Načítám