Hlavní obsah

Manévry čínských satelitů ve vesmíru vyvolávají strach

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský satelit Š´-ťien 12 (Praxe 12), vypuštěný letos v červnu, provedl v polovině srpna sérii šesti znepokojujících manévrů, které napovídají, že „výzkumné satelity“ zkoumají možná hlavně možnosti úderu na družice jiných států v případě mezinárodní krize. Manévry podle serveru MSNBC svědčily o prověřování schopnosti navádění satelitů do dráhy jiným objektům na oběžné dráze.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Dlouhý pochod, která 15. 6. vynesla na oběžnou dráhu satelit Š´-ťien 12.

Článek

Manévry zatím vedly jen k přiblížení čínského satelitu ke staršímu modelu ze stejné série. Dokonce se spekuluje o možnosti, že se obě zařízení dotkla. Ovšem v hororovém scénáři musí ostatní počítat s možností koordinovaného útoku flotily čínských „výzkumných satelitů“, které by mohly ochromit hlavně telekomunikační nebo i vojenské družice, upozornilo MSNBC.

Analytik James Oberg, veterán NASA, sice upozornil, že takové náročné manévry mohou mít dobré opodstatnění pro plánování čistě nevojenských operací, například pro testování přiblížení a možnosti servisování zařízení na orbitě.

Nicméně čínské tajnosti vyvolávají spíše znepokojení, protože jsou charakteristické pro vojenské programy.

Oficiální komentář Pentagonu zdůraznil, že USA doufají, že všechny státy se budou v souladu s přijatými mezinárodními dohodami chovat ve vesmíru odpovědně a vyhnou se krokům, které by mohly vyvolat nedorozumění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám