Hlavní obsah

Mandelův odkaz ocenili prezident Obama i fotbalista Ronaldo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vlajky po celé Jihoafrické republice jsou na půl žerdi a televize a rádia hrají jen smuteční hudbu. Země drží desetidenní státní smutek za zesnulého prvního černošského prezidenta Nelsona Mandelu. Zatímco před jeho domem v Johannesburgu se hned po oznámení o jeho skonu sešlo více než sto truchlících lidí, z celého světa se hrnou soustrastné telegramy a slova chvály na výjimečnou osobnost.

Osobnosti světové politiky vzpomínají na Nelsona MandeluVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Všichni žijeme v lepším světě díky životu, který žil Madiba," prohlásil podle ČTK bývalý prezident USA Bill Clinton. Madiba bylo Mandelovo kmenové jméno.

Mandela ovlivnil i nynějšího prezidenta Baracka Obamu, který přiznal, že je jedním „z nesčetných miliónů“, na které měl jihoafrický vůdce vliv. Jeho předchůdce v úřadu George W. Bush zase ocenil, že Mandela dokázal odpustit svým někdejším věznitelům. Bush uvedl, že to „sledoval s úžasem“.

Důraz na usmíření je nejdůležitějším Mandelovým odkazem také podle posledního bělošského prezidenta JAR Frederika de Klerka, jenž Mandelu v roce 1990 dostal z vězení, aby s ním pak jednal o ukončení apartheidu.

„Nelson Mandela změnil Jihoafrickou republiku. Jeho životní osud odráží složitou cestu této velké země k demokracii a jeho odhodlání zůstane navždy inspirací pro všechny oddané ideálům svobody a demokracie,“ uvedl v prohlášení ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé v JAR si připomínají zesnulého Nelsona MandeluVideo: Reuters

Foto: ČTK/AP

Květiny s Mandelovým portrétem a vzkazem Odpočívej v pokoji před prezidentovým domem v Johannesburgu

Foto: ČTK/AP

Truchlící před Mandelovým domem v Johannesburgu

Foto: Ihsaan Haffejee , Reuters

Lidé na Mandelu vzpomínali i v johannesburgské čtvrti Soweto, kde kdysi bydlel.

Pro francouzského prezidenta  Françoise Hollanda byl Mandela „cementem jednoty jihoafrického národa“ a „chloubou celé Afriky“.

Britský premiér David Cameron přidal, že Mandela se stal legendou už za svého života.

Foto: Mark Wessels, Reuters

Zesnulého prezidentu vzdává hold celá země.

Mandelu a jeho odkaz ocenili i biskup Desmond Tutu, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, německá kancléřka Angela Merkelová, hvězdní fotbalisté Pelé a Cristiano Ronaldo, boxer Muhammad Ali či britský princ William. Toho zpráva o úmrtí Mandely zastihla v Londýně na slavnostní premiéře filmu o Mandelově životě. „Zrovna jsme si připomínali, jak mimořádným a inspirujícím mužem Nelson Mandela byl,“ komentoval událost princ.

Kondolence do JAR míří z oficiálních i neoficiálních míst v Íránu, Pákistánu, Hongkongu, z EU i odjinud.

Foto: ČTK/AP

Lidé zapalují svíčky před Mandelovým domem.

U Mandelova domu v Johannesburgu se ještě v noci sešlo více než sto lidí, aby si připomněli jeho odkaz. Někteří troubili na trumpetky vuvuzely, jiní nosili květiny a zapalovali svíčky. Spontánní vzpomínkové akce se ale hned po oznámení o Mandelově skonu konaly i v dalších jihoafrických městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám