Hlavní obsah

Madagaskarský prezident předal moc armádě, uzurpuje si ji vůdce opozice

Novinky, BBC,
Antananarivo
Aktualizováno

Madagaskarský prezident Marc Ravalomanana v úterý podle slov svého mluvčího odstoupil. Moc předal armádě. Oznámil to den poté, co vojáci s obrněnými transportéry vnikli do prezidentského paláce, aby prezidenta zatkli. Prezident tam však nebyl, skrývá se jinde. Vůdce opozice Rajoelina se v úterý usadil v sídle prezidenta a prohlásil se novou hlavou státu.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Madagaskarský voják pronikl do rezidence prezidenta.

Článek

"Prezident předal moc armádě," řekl Reuters mluvčí prezidenta. Jejím držitelem je podle něj nyní hodnostně nejvyšší vojenský velitel, admirál Hyppolite Ramaroson. Agentura  AFP uvedla, že Ravalomanana podepsal nařízení, jímž pravomoci prezidenta a premiéra převádí na armádní velení.

Prezidentův mluvčí agentuře Reuters také řekl, že Ravalomanana opustil svůj stávající úkryt v rezidenci na okraji Antananariva a přesunul se na neznámé místo.

Ráno ještě vyjednával o podpoře OSN a jihoafrických států. Emotivně také prohlásil, že je připraven zemřít se svými strážemi.

Protože většina armády podporuje opozici, je pravděpodobné, že moci se chopí opoziční předák Andy Rajoelina.

Vůdce opozice se usadil v prezidentském paláci  

Vojáci pronikli v pondělí večer do prezidentského paláce na základě žádosti vůdce opozice Andryho Rajoeliny, který požadoval po ozbrojených silách, aby hlavu státu zadržely. [celá zpráva ]

Výzvu odsoudila Africká unie jako pokus o puč. Rajoelina odmítl prezidentem nabízené referendum a chce se postavit do čela prozatímní vlády. Podle něj je prezident tyran, který zneužil veřejné prostředky.

Bývalý starosta hlavního města Rajoelina se v úterý usadil v sídle prezidenta. Desítce tisíc svých přívrženců oznámil, že svůj úřad  do jeho rukou složilo osm ministrů. Dav přitom skandoval: "Prezident, prezident!"

Krize na Madagaskaru

Reklama

Související témata:

Související články

Do hlavního města Madagaskaru vjely tanky

Vzbouření vojáci, kteří se staví proti současnému prezidentovi, v pátek rozmístili v hlavním madagaskarském městě Antananarivu tanky. Pohrozili, že je použijí...

Výběr článků

Načítám