Hlavní obsah

Madagaskar pustoší miliardy sarančat, zkáze podlehla polovina ostrova

Antananarivo

Madagaskar zažívá nejhorší zamoření sarančaty za poslední víc než půlstoletí. Miliardy kobylek zpustošily už asi polovinu ostrova, ohrožují úrodu a vyvolávají obavy z hladomoru. Podle stanice BBC před tím ve středu varovala Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Sarančata na MadagaskaruVideo: FAO

 
Článek

Jedná se o nejhorší zamoření sarančaty od poloviny minulého století. „Poslední taková záplava přišla v 50. letech a trvala 17 roků. Pokud se tedy nic nepodnikne, může to trvat pět až deset let v závislosti na podmínkách,“ řekla expertka na sarančata při FAO Annie Monard.

Místní úřady od loňského října ošetřily na 30 000 hektarů zemědělské půdy, ale situaci zkomplikoval únorový cyklón, který zničil úrodu a zároveň vytvořil optimální podmínky pro množení kobylek.

Foto: Jan Kočvara, Yahoo Maps

Madagaskar

„Každý roj tvoří až miliardy jedinců,“ popsala hrozbu FAO. Organizace odhaduje, že do září roje kobylek zamoří dvě třetiny ostrova.

Až 60 procentům obyvatelstva hrozí hladomor a podle organizace je k zabránění katastrofy potřeba pomoci ve výši 22 miliónů dolarů, zejména na postřiky a potravinovou pomoc.

Většina obyvatel Madagaskaru je chudá, zhruba 85 procent jich má necelý dolar na den. Na ostrově žije víc než 22 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Hejna žravých kobylek zaplavila Izrael

Milióny kobylek zaplavily jižní Izrael. Přilétly tam z Egypta, kde už zdecimovaly část úrody, první škody hlásí také izraelští zemědělci. Izrael vyhlásil...

Výběr článků

Načítám