Hlavní obsah

Loď vezla do Sýrie severokorejský materiál pro výrobu raket

– New York
Novinky, rei

Do válkou zmítané Sýrie v květnu směřovala čínská loď, na jejíž palubě byly grafitové válce použitelné k výrobě balistických střel. Agentuře Reuters to řekli nejmenovaní diplomaté blízcí Radě bezpečnosti OSN. Plavidlo bylo podle nich vysláno ze Severní Koreje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vypadá to, že ty válce měly posloužit syrskému raketovému programu,“ řekl Reuters jeden ze zdrojů. „Čína nás ujistila, že to, co vypadá jako porušení sankcí OSN, vyšetří,“ dodal. „Je možné, že čínská posádka neměla ponětí o tom, co vezla,“ poznamenal jiný diplomat.

Náklad 445 grafitových válců zajistily jihokorejské úřady v přístavu Pusan. Lodní dokumenty deklarovaly, že plavidlo veze olověné trubky pro syrskou společnost Electric Parts. Obchod zprostředkovala nejmenovaná severokorejská firma.

Jihokorejci Radu bezpečnosti o záležitosti informovali až koncem října. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej uvedl, že případné porušení rezoluce Rady bezpečnosti a čínských zákonů bude potrestáno.

Severní Korea má kvůli svým jaderným testům z let 2006 a 2009 od Rady bezpečnosti zakázaný import a export zbraní a zbrojního materiálu a technologií.

V Sýrii zuří od loňska občanská válka, jež si vyžádala přes 30 000 mrtvých. Spojené státy a Evropská unie uvalily na syrskou vládu zbrojní embargo, OSN ovšem nikoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám