Hlavní obsah

Likvidace Tamilských tygrů se změnila v krveprolití v nemocnici

Novinky, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo

V úterý zdravotníci na Srí Lance informovali, že improvizovaná nemocnice v bezpečné zóně, kde se nesmí útočit, byla ostřelována. Zahynulo 45 lidí. Jde o další případ, kdy zemřeli v oblasti Mullajtivu i civilisté. O víkendu tam zemřelo 378 civilistů včetně 106 dětí.

Článek

Celkový počet civilních obětí závěrečné fáze bojů s tamilskými separatisty už jdou do tisíců. V dubnu OSN uváděla 4500 mrtvých, nyní jich je přes pět tisíc. V oblasti bojů zůstává uvězněno podle OSN padesát tisíc lidí, jimž nechtěli separatisté dovolit odejít. V bezpečné zóně je ale kosily střepiny granátů a min, kterými většinou útočila vládní vojska. Ušetřeny nezůstaly ani nemocnice a nouzová přístřeší.

Tento týden jediný minometný granát zabil v nemocnici 45 lidí a zranil dalších padesát. Mnozí nemusejí těžká zranění přežít, protože chybějí základní léky, sdělil představitel nouzové nemocnice Thurajradža Varataradža. Armáda jeho vyjádření odmítla s tím, že určitě na něj při hovoru mířili Tamilové.

Nový masakr přišel jen pár dní po víkendové tragédii, kdy v sobotu a v noci na neděli zahynulo nejméně čtyři sta, ale možná až dvanáct stovek civilistů přežívajících v bezpečné zóně. [celá zpráva]

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun kvůli masakru vyzval k okamžitému přerušení bojů, to však srílanská armáda opakovaně odmítá a podmiňuje to kapitulací separatistů.

Vládní armáda postupuje pomalu

Smyčku okolo poslední oblasti ovládané tamilskými separatisty utahuje armáda nebývale pomalu. Zatímco loni dokázala rychle vytlačit separatisty z většiny území, které ovládali, až jim zbylo jen nějakých dvacet kilometrů čtverečních, letos se tuto baštu nedaří vyčistit a armáda z oblasti ukusuje po jednotlivých kilometrech. 

Poslední město ovládané rebely - Mullajtivu - přitom padlo už na konci ledna. [celá zpráva]

Až v druhé půlce dubna se podařilo prorazit díru do hliněného valu, takže mohla odejít polovina ze sta tisíce civilistů uvězněných v místech bojů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám