Hlavní obsah

Na Srí Lance zahynulo v bojích sto dětí

Novinky, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo
Aktualizováno

Při závěrečné operaci proti tamilským separatistům zahynulo na severu Srí Lanky nejméně sto dětí. Organizace spojených národů to označila za krvavou lázeň, uvedla v pondělí BBC. Potvrdila tak informace ze strany Tamilů.

Foto: Reuters

Zraněné tamilské děti v improvizované ošetřovně

Článek

Podle mluvčího OSN Gordona Weisse, kterého cituje agentura AFP, je mezi mrtvými více než sto dětí. "Neustále jsme varovali před krveprolitím a masivní zabíjení civilistů, mezi nimiž je více než 100 dětí, tento víkend ukázalo, že krvavá lázeň se stala realitou," řekl Weiss.  

Tamilští rebelové v neděli oznámili, že amráda se podílela na "jatkách velkého rozsahu. V bezpečné zóně, kam se nemá střílet, našli přes 1200 těl. OSN vycházela ze zpráv místní nemocnice, která přijala 378 těl, 106 z nich patřilo dětem, uvádí tisková agentura UPI. 

"Záchranáři pracující v bezpečné zóně u Mullajtivu napočítali více než 1200 těl po jatkách ze sobotní noci a nědělního rána, při kterých srílanská armáda použila kazetovou munici, raketomety a děla," uvedl v neděli web Tamilů TamilNet s tím, že mohou být nalezna další těla.[celá zpráva]

Srílanská armáda obvinění z masakru popřela. Podle ní jde o vyfabrikovanou zprávu Tamilů, kteří se snaží zdiskreditovat armádu. 

Srílanská armáda se v posledních měsících snaží dobýt poslední baštu tamilských separatistů. Ti se drží na posledních několika čtverečných kilometrech obehnaných hliněným valem.

Foto: Reuters

Vážně zraněná tamilská dívka

V oblasti bojů zůstaly uvězněny desetitisíce lidí. Tamilové je nechtějí nechat odejít. Byli obviněni, že je používají jako živé štíty. Přestože jsou v oblastech, kde se nemá střílet, pravidelně je kosí dělostřelecké granáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám