Hlavní obsah

Libyjský vyslanec jednal v Londýně o předání moci do rukou Kaddáfího syna

Novinky, CNN, BBC,
Londýn
Aktualizováno

Blízký spolupracovník Sajfa Isláma, syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, navštívil v minulých dnech Londýn, kde jednal s britskými diplomaty. Hledal možná východiska z krize a zřejmě přišel s ideou, že by Kaddáfího nahradil právě Sajf Islám. Britští diplomaté mu však podle BBC řekli jen to, že se plukovník musí vzdát moci. Rebelové přitom jsou i podle amerických zpráv mimořádně slabí a nemají na to Kaddáfího porazit.

Foto: Profimedia.cz

Sajf Islám Kaddáfí

Článek

Britská vláda návštěvu Mohammada Ismaíla, který je blízkým spolupracovníkem Sajfa Isláma, potvrdila.

Britské ministerstvo zahraničí tak ale původně neučinilo a uvedlo jen: „Neposkytujeme informace o našich kontaktech s libyjskými představiteli, ale v jakémkoli kontaktu, který jsme měli, jsme jasně dávali najevo, že Kaddáfí musí odejít.“

Podle BBC Libyjec, který jednal s diplomaty, přišel s plánem, že by Muammar Kaddáfí odstoupil a předal moc do rukou svého syna Sajfa Isláma, který by stál v čele přechodné vlády.

Zřejmě jednal za Kaddáfího zády

Není ale jasné, zda Muammar Kaddáfí by tento plán přijal a zda Sajf Islám nejednal za jeho zády. Informace z Tripolisu nenaznačují, že by plukovník plánoval odchod.

I když se původně spekulovalo, že poradce jen hledal možné ústupové cesty pro Kaddáfího a jeho rodinu, na výsledku jednání to nic nemění. Britské ministerstvo zahraničí se drží své politiky, že by blízcí spolupracovníci měli plukovníka opustit, jak to udělal jeho ministr zahraničí Músa Kúsa. [celá zpráva]

Toho Britové celý čtvrtek vyslýchali a neslíbili mu ani imunitu. Mohl by být vyšetřován a stíhán skotskými úřady kvůli atentátu na Boeing 747 Pan Am nad Skotskem.

Kúsa může mít zajímavé informace

Kúsa byl dlouhá desetiletí jednou z nejbližších opor Kaddáfího, jenž ho považoval za osobního přítele. Jako bývalý šéf Kaddáfího tajné služby od roku 1994 do roku 2009 je právě Kúsa spojován s přípravou atentátů na boeing nad skotským Lockerbie, při němž v roce 1988 zahynulo 270 lidí, a také s atentátem na francouzský dopravní letoun v Africe v roce 1987, který měl 170 obětí.

Zároveň to byl ale on už jako ministr zahraničí, kdo na Kaddáfího pokyn vyjednával se Západem obnovení vztahů, likvidaci chemických zbraní a odškodnění obětí z Lockerbie.

Rebelové na Kaddáfího nemají

Americký ministr obrany se ve čtvrtek vyjádřil kriticky k účinnosti bezletových zón. Boje probíhají na zemi a zásahy ze vzduchu je nemohou rozhodnout. Podle náčelníka amerických spojených štábů admirála Mike Mullena mají Kaddáfího síly jasnou převahu deset ku jedné.

Rebelové mají jen tisíc vycvičených bojovníků. Kaddáfí navíc stále disponuje značným množstvím těžké techniky, kromě tanků, které jsou snadno zjistitelné ze vzduchu i raketomety Grad, které se dají umístit na nákladní auta. [celá zpráva]

Gates byl při vystoupení v Kongresu velmi zdrženlivý a zdůrazňoval, že klíčovou úlohu má NATO, což podle BBC naznačuje, že USA hledají východiska, jak svou angažovanost v Libyi omezit.

Reklama

Výběr článků

Načítám