Hlavní obsah

Libyi hrozí občanská válka, varuje prozatímní premiér

Právo, CNN, DPA, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Odpor proti přechodné vládě, která se ujala moci po loňském svržení plukovníka Kaddáfího, je tak silný, že zemi hrozí občanská válka. Připustil to Mustafa Džalíl, předseda Přechodné národní rady (NTC).

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Odpůrci Kaddáfího už ovládají část Syrty.

Článek

Reagoval na sérii incidentů, které symbolizují nespokojenost Libyjců s děním v zemi. V sobotu dav rozzuřených demonstrantů zaútočil na sídlo NTC ve městě Benghází, které přitom patřilo k baštám Kaddáfího odpůrců, a vysocí vládní činitelé před nimi museli uprchnout na tajné místo.

„Kdo tlačí tyto lidi do okupačních stávek, do takového divošství, které končí napadáním centra NTC?“ vznesl Džalíl otázku.

Tomu šlo při incidentu o život. Podle serveru Statesman lidé nejprve napadli budovu granáty a pak se do ní vřítili. Džalíla, vůdčí sílu hnutí proti Kaddáfímu, dokonce kdosi zasáhl plastovou láhví a ochranka ho pod svými těly odvedla do vozu.

Část Libyjců tvrdí, že pádem plukovníka si nijak nepomohli. „Nechceme výměnu jednoho tyrana za druhého a jednání nových úřadů se nijak neliší od toho, co dělal Muammar Kaddáfí,“ řekl jeden z účastníků útoku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfí tajil chemické zbraně

Režim svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího měl zásoby chemických zbraní, které nenahlásil úřadům. Podle agentury AP to v pátek oznámila Organizace pro...

Výběr článků

Načítám