Hlavní obsah

Libye zaplatila obětem terorismu, USA chtějí normalizovat vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Libye zaplatila 1,5 miliardy dolarů (28,2 miliardy korun) do kompenzačního fondu pro oběti vzájemných útoků Washingtonu a Tripolisu v 80. letech. Informovala o tom v pátek agentura AP. Podle amerického ministerstva zahraničí naplněním fondu padla poslední překážka pro úplnou normalizaci vztahů obou zemí.

Článek

"Libyjské rozhodnutí... je milníkem v našich vzájemných vztazích," prohlásil mluvčí ministerstva Sean McCormack. Administrativa prezidenta George Bushe podle něj nyní zajistí plnou imunitu libyjské vládě při žalobách u amerických soudů kvůli teroristickým útokům.

Vztahy mezi oběma zeměmi se začaly oteplovat po roce 2003, kdy se Tripolis vzdal programu vývoje zbraní hromadného ničení. Spojené státy Libyi o tři roky později vyřadily ze svého seznamu režimů podporujících mezinárodní terorismus.

Do fondu přispějí i Američané za nálety na libyjská města

Letos v srpnu byla uzavřena dohoda o odškodnění obětí vzájemných útoků a v září Condoleezza Riceová navštívila Tripolis jako vůbec první americká ministryně zahraničí za posledních 55 let.

Podle dohody byl vytvořen fond o celkové částce 1,8 miliardy dolarů (34 miliardy korun). Z toho 1,5 miliardy půjde pro pozůstalé po obětech libyjských útoků na západoberlínskou diskotéku v roce 1986 a na letadlo společnosti PanAm nad skotským Lockerbie o dva roky později.

Dalších 300 miliónů dolarů (5,7 miliardy korun) dostanou libyjské oběti amerických náletů na Tripolis a Benghází v roce 1986.

Reklama

Výběr článků

Načítám