Hlavní obsah

Lhali nám, řekl zajatý Američan v rozhovoru pro ruskou propagandu

– Moskva/Washington

Ruská média v pátek večer zveřejnila záběry, na nichž by podle nich měli být dva nezvěstní Američané zajatí během bojů na Ukrajině. Má jít o devětatřicetiletého Alexandra Druekeho a sedmadvacetiletého Andyho Huynha, napsala agentura Reuters. List Izvestija zveřejnil krátký rozhovor s Huynehem, prokremelská televize RT zase ukázala snímky muže, kterého identifikovala jako Druekeho.

Foto: Twitter NEXTA

Alexandr Drueke (vlevo) a Andy Huynh

Článek

Rodiny obou zajatých uvedly, že oba se přestali svým blízkým hlásit minulý týden. Podle ruských médií měli být oba Američané zajati poblíž Charkova.

List Izvestija přinesl s Andym Huynhem rozhovor, jehož vyznění vzbuzuje pochybnosti o upřímnosti výpovědi zadrženého. Mladý muž uvedl, že ho na Ukrajinu „přivedla západní propaganda“. Vzhledem k tomu, že jde o zajatce, nelze ověřit, za jakých podmínek rozhovor vznikl a zda nebyl Huynh k výpovědi donucen. Zajatým cizincům navíc hrozí případně i trest smrti jelikož nejsou pokládání za válečné zajatce pod ochranou Ženevských konvencí.

„Když to všechno začalo, začal jsem číst spoustu zpráv, zdálo se mi, že je všechno špatné. To, co jsem viděl, se mi přirozeně nelíbilo. Tak jsem se rozhodl přijet a pomoci,“ řekl.

Když dorazil na Ukrajinu, tvrdí, že si uvědomil, že západní média „lhala nejen o zlých Rusech“, ale podle něj „skrývala skutečný stav věcí v ukrajinských jednotkách“.

Poté co dorazil na Ukrajinu, navštívil několik jednotek, v nichž se vždy potkal s dobrovolníky ze zahraničí. Všude se prý potýkal se stejnými komplikacemi – korupcí, problémy s vybavením a neschopností.

„Když už jsem sem dorazil, uvědomil jsem si, že je všechno špatně, že západní média nám neřekla, jaká je ukrajinská armáda, jak je neschopná, jak je její vedení zkorumpované. Média říkají, že Rusové jsou špatní, i když jsem se osobně ujistil, že tomu tak není, že jsou to vlastně docela lidští chlapi,“ řekl na záznam zajatý Huynh ve výpovědi, která na první pohled působí jako nadiktovaná.

USA pohřešují na Ukrajině třetího Američana

Svět

Americký prezident Joe Biden v pátek uvedl, že je informován o dvou Američanech pohřešovaných na Ukrajině. Vyzval americké občany, aby se na válčící Ukrajinu nevydávali. Dodal, že neví, kde se oba muži nacházejí. "Američané by na Ukrajinu jezdit neměli," uvedl Biden.

Ve čtvrtek americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že je pohřešován ještě třetí americký občan, který odjel na Ukrajinu. Má to být veterán americké námořní pěchoty Grady Kurpasi.

Reklama

Výběr článků

Načítám