Hlavní obsah

Kyrgyzstán obrací, Američané by mohli využívat základnu Manas

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev ve středu překvapivě naznačil, že by Američané nemuseli opustit základnu Manas u Biškeku, kterou využívají k zásobování svých jednotek v Afghánistánu. Kyrgyzský parlament přitom už rozhodl o tom, že vojáci USA mají během půl roku základnu vyklidit.

Článek

Bakijev v rozhovoru pro BBC naznačil, že by se rozhodnutí země ještě mohlo změnit. Podle něj by ale pronájem musel mít jinou formu a musely by se stanovit nové podmínky.

Kyrgyzští poslanci už schválili uzavření základny a Spojené státy byly informovány o výpovědi.

:.Tankovací stroje KC-135 na letišti Manasfoto: ČTK/AP

USA o Manas mají stále zájem, i když už řekly, že za pronájem nezaplatí jakoukoli cenu. Manas leží jen dvě hodiny letu od Kábulu a jsou tam kasárna pro 1000 Američanů, sto Španělů a Francouzů. Mohou z ní také startovat velká tankovací letadla, doplňující palivo bojovým strojům. V roce 2008 odtamtud tankovací stroje odstartovaly na 3294 misí, při nichž doplnily palivo 11 419 letadlům. Každý měsíc přes Manas prošlo 15 000 amerických vojáků.

:.Americký transportní C-130 Hercules na základně Manas foto: ČTK/AP

USA už hledají jiné cesty pro zásobování jednotek v Afghánistánu. Jednou je letiště v Uzbekistánu, odkud museli odejít v roce 2005.Uzbekové by mohli souhlasit s využitím pro nevojenské transporty. Prezident Islam Karimov to už potvrdil. Přes Uzbekistán by podobně jako přes Tádžikistán mohly projíždět vlakové transporty, jedoucí přes Rusko. I ty však musejí být nevojenské. První už Ruskem projel.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Velkou komplikací je pro Američany fakt, že cesta z Pákistánu do Afghánistánu přes Chajbarský průsmyk musí být opakovaně uzavírána, protože vojenské kolony napadají islámští radikálové z Tálibánu už na pákistánské straně. Navíc se jim musí platit výpalné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám