Hlavní obsah

Kvůli dýmu z požárů na Sibiři zastavili provoz letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hustý dým z lesních požárů na Sibiři pohltil ruské město Jakutsk, kde byl v neděli kvůli tomu pozastaven provoz na letišti. Dým v regionu sužuje dalších pět desítek měst a osad, informovala agentura AP. Rusko čelí rozsáhlým lesním požárům a nejpostiženější oblastí je republika Sacha (Jakutsko) na severovýchodě Sibiře.

Foto: Roman Kutukov, Reuters

Hasiči a dobrovolníci bojují na Sibiři s rozsáhlými požáry

Článek

Místní záchranáři uvedli, že v neděli v regionu zuřilo 187 požárů a celková plocha zachvácená plameny se za posledních 24 hodin zvětšila o 100 000 hektarů. Státní agentura Avialesoochrana, která se zabývá leteckým hašením ohně, v sobotu informovala, že úhrnem na 857 000 hektarech jsou přes tři stovky požárů. Zasažená plocha je rozlohou větší než Plzeňský kraj.

„Situace s požáry je v naší republice velmi složitá. Opakuji, že v Jakutsku zažíváme nejsušší léto za posledních 150 let a červen byl nejteplejší měsíc v historii,“ řekl novinářům gubernátor autonomního Jakutska Ajsen Nikolajev. „To spolu se suchými bouřemi, které se v naší republice vyskytují téměř denně, způsobilo značné požáry,“ dodal. Při suchých bouřích se déšť vypaří dříve, než dopadne na zem.

„Kvůli kouři na sebe nevidíme, pálí nás oči a celkově je dým pro zdraví nás vesničanů velmi nebezpečný,“ řekl agentuře AP Vasilij Krivošapkin, obyvatel Magarasu. „V televizi vidíme letadla, která shazují vodu na hořící les, ale z nějakého důvodu nám tato letadla na pomoc neposílají. Proč nám nikdo nepomáhá?“ dodal.

Záchranáři našli antonov ztracený nad Sibiří

Svět

Ruské ministerstvo pro mimořádné události v neděli uvedlo, že do Jakutska vyslalo dvě obojživelná letadla. Na hašení požárů se podílí více než 2200 lidí. Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že požáry na Sibiři hasí pomocí dopravních letadel.

Požáry sužují ruské lesy každý rok, v posledních letech jsou však intenzivnější, poznamenala agentura Reuters s tím, že v tundře na Sibiři panují nezvykle vysoké teploty. Kreml zhoršení situace přičítá klimatickým změnám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám