Hlavní obsah

Krejčíře zadržuje policie v JAR na utajeném místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Prezidentka jihoafrické policie Riah Phiyegaová v sobotu potvrdila, že byl v JAR zatčen český podnikatel Radovan Krejčíř. Řekla, že police jedná v národním zájmu. Podle serveru Eyewitness News také prohlásila, že policie z bezpečnostních důvodů veřejnosti nesdělí místo, kde je Krejčíř zadržován. V pondělí ho čeká soud.

Foto: Archiv Právo/ČTK/AP

Podnik Radovana Krejčíře v Bedfordview. Český podnikatel ve výřezu

Článek

Policie Krejčíře zatkla v pátek v jeho sídle v Bedfordview a v sobotu o případu informovala na tiskové konferenci v Pretorii. Phiyegaová na ní podle Eyewitness News sdělila, že policie získala tento týden zatykač a jednala velmi rychle.

Spolu s Krejčířem byl prý zadržen i jeden z jeho spolupracovníků. Krejčíř bude podle policejní prezidentky předvolán v pondělí před soud v Albertonu a policie prý nechce, aby byl propuštěn na kauci.

Bleskové zatčení

Eyewitness News poskytl také některé detaily ze zatýkání. Policisté prý čekali v neoznačeném automobilu u benzínové stanice nedaleko Krejčířova domu v Bedfordview. Na Krejčířům příjezd do domu je upozornil jeden z jeho sousedů.

Podle Krejčířovy ochranky se vše seběhlo v několika minutách. Strážci prý viděli Krejčíře zastavovat na příjezdové cestě a po několika minutách už seděl v neoznačeném autě, které s ním směřovalo pryč.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Sdělovací prostředky v JAR ho spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly.

V České republice byl Krejčíř nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik a úřady se už léta neúspěšně pokoušejí prosadit jeho vydání zpět do vlasti. Věc v poslední době zdrželo jednání o Krejčířově žádosti o azyl v JAR, ta byla sice zamítnuta, nyní se ale projednává Krejčířovo odvolání v této věci.

Rodina odletěla do Argentiny

"Veškeré informace, co jsou v médiích k jeho zadržení, jdou čistě jihoafrickou cestou," řekla mluvčí českého policejního prezidia Ivana Ježková. Česká strana se nyní především snaží získat od Jihoafričanů potvrzení, že při výbuchu v Krejčířově obchodě v Johannesburgu zahynul i český občan Jan Charvát. Po tomto devětatřicetiletém muži totiž policie pátrá od loňského března, kdy nenastoupil do vězení.

"Zatím jsme žádné sdělení v tomto ohledu nedostali. Může to být otázka dnů i týdnů, to nejsem schopná odhadnout," dodala Ježková.

Nezávislý jihoafrický vyšetřovatel Paul O'Sullivan serveru Eyewitness News řekl, že Krejčířova manželka a dva synové ve středu večer odcestovali do Argentiny, což ale policie nepotvrdila. "Mluvil jsem s nimi včera (v pátek) pozdě odpoledne, kdy už byli v Buenos Aires," sdělil O'Sullivan. Krejčíř prý měl v plánu odjet za rodinou v sobotu večer.

Spolu s Krejčířem byl prý zadržen i jeden z jeho spolupracovníků, jehož jméno ale Phiyegaová neřekla. Podle informací České televize jde o Jihoafričana. Oba mají být v pondělí předvedeni před magistrátní soud v Albertonu, což je součást širšího Johannesburgu. Phiyegaová řekla, že bude-li u soudu vznesena žádost o propuštění na kauci, bude policie proti tomu. "Jde o významný průlom. Práce na tomto případu nás stála mnoho času a zatčení je výsledek úsilí týmu lidí z mnoha jednotek. Pokračujeme ve vyšetřování a doufáme, že zadržíme další osoby," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám