Hlavní obsah

Krejčíř se žádostí o propuštění na kauci v JAR neuspěl

Pretoria
Aktualizováno

Český podnikatel Radovan Krejčíř zůstane v JAR ve vazbě. Verdikt ohledně jeho žádosti o propuštění soud v pondělí odročil. Podle serveru Times bude znovu rozhodovat až ve čtvrtek. Policisté Krejčíře a dva Jihoafričany zatkli v neděli pro podezření z účasti na loňské ozbrojené loupeži v Pretorii.

Článek

Jihoafričtí policisté při zatčení postupovali "jako kovbojové", tvrdí Krejčířův právník v JAR Piet du Plessis. Když policie pro Čecha do jeho domu v Johannesburgu přišla, Krejčíř prý spal, uvedl du Plessis.

V domě zasáhla speciální jednotka jihoafrické policie Hawks. [celá zpráva]

Krejčířův obhájce Hawks už dříve kritizoval jako zaujaté vůči svému mandantovi. Jejich zásahy byly podle něj neadekvátní. [celá zpráva]

Krejčíř strávil noc na pondělí spolu s dvěma dalšími zadrženými v pretorijské vazební věznici. Krejčíř byl zadržen ve svém domě v Bedfordview na východě Johannesburgu.

Du Plessis řekl, že Krejčíř byl zadržen za incident, ve kterém byl "nevinným divákem".

Krejčíř byl u přepadení obchodu

Obchod, který přepadla šestice mužů a požadovala výpalné, patřil pákistánským majitelům, s nimiž měl něco do činění jeden z Krejčířových přátel. Krejčíř své přátele doprovodil do obchodu k "rozhovoru" s Pákistánci.

Podle jihoafrických médií skupina šesti mužů loni v říjnu vtrhla do obchodu s elektronikou v Pretorii a ohrožovala pistolemi jeho majitele. Vynutila si od něj 200 000 randů (asi půl miliónu korun). Útok skončil přestřelkou mezi lupiči a majitelem obchodu, který jednoho z útočníků postřelil.

Zdroje blízké vyšetřování krátce po loupeži uváděly, že lupiči šli do obchodu vymáhat peníze, které majitel údajně Krejčířovi dlužil.

Krejčíř už v říjnu připustil, že u přestřelky v Pretorii byl. "Nikdy bych to nečekal, zrovna jsem projížděl kolem," uvedl podle tehdejších zpráv jihoafrických médií český podnikatel.

Krejčíř zná další dva zadržené

Dalšími dvěma muži, které policie v neděli zadržela, jsou podle právníka Krejčířovi přátelé Veselin Laganin a Jason Dominguez.

Dominguez byl podle jihoafrických médií při incidentu loni v říjnu zraněn. Bývalý vyhazovač je označován za jednoho z nájemných násilníků pracujících pro Krejčíře.

Krejčíř je v JAR podezřelý již z pojistného podvodu ve výši zhruba 4,5 miliónu randů (zhruba 11,5 miliónu korun). Jihoafrická policie také v poslední době řeší několik případů vražd, v jejichž souvislosti je uváděno Krejčířovo jméno.

V České republice  je Krejčíř stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností.

V červnu 2005 při domovní prohlídce se mu podařilo policii utéci. Pak odletěl na Seychelly. Od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Praha žádá jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám