Hlavní obsah

Krejčíř měl naznačit svému lékaři, že zabil podnikatele Gemballu

Johannesburg

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř údajně loni naznačil svému osobnímu lékaři, že zabil německého podnikatele Uweho Gemballu. Tvrdí to bývalý šéf bezpečnosti na johannesburském mezinárodním letišti Paul O'Sullivan.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

O'Sullivan také informaci předal jihoafrické komisi pro uprchlíky, která kvůli obvinění minulý týden pozastavila jednání o udělení azylu Krejčířovi. Napsal to v pátek jihoafrický server Mail & Guardian.

Krejčířův lékař, jehož list jmenuje jako Marian Tupy, vyhledal O'Sullivana kvůli svému strachu z českého podnikatele. Krejčíř lékaře údajně nutil ke stanovení falešné diagnózy, že umírá na rakovinu.

Krejčíř prý navštívil lékaře loni 18. února. Tupy při té příležitosti začal mluvit o tom, že jihoafrická média spojují podnikatele se zmizením Gembally.

"Když jsem mu to řekl, usmál se. Zeptal jsem se ho, co se Gemballovi stalo, a on (Krejčíř) si přejel rukou po krku a udělal zvuk, jako by se řezalo. Ukázal si na hruď a řekl: 'To jsem byl já'," vypověděl Tupy.

Za vraždu byl odsouzen muž z Pretorie

Německý podnikatel Gemballa byl podle médií zapleten do mezinárodního praní špinavých peněz a údajně spolupracoval také s Krejčířem. Loni v únoru v Jihoafrické republice zmizel. Německý server stern.de uvedl, že Gemballu vylákal do jihoafrické republiky Krejčíř a vymáhal po něm peníze, které ale německý podnikatel neměl.

Gemballovo tělo bylo objeveno počátkem října nedaleko Pretorie. Podnikatel byl podle vyšetřovatelů udušen. Z vraždy byl obviněn osmadvacetiletý Thabiso Mpshe z Pretorie a na konci října ho soud poslal na 20 let do vězení.

O'Sullivan už v minulosti vznesl několik obvinění proti Krejčířovi. Český podnikatel je podle něj "mezinárodní gangster". O'Sullivan také tvrdí, že mu Krejčíř loni v září telefonoval a vyhrožoval mu zabitím.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Jeho manželka pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali s Krejčířem a odletěli na Seychelské ostrovy. Od roku 2007 žije Krejčíř v Jihoafrické republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám