Hlavní obsah

Krejčíř chce zpátky do Česka, v JAR nabízí přiznání ke všem činům

• Aktualizováno

Čech Radovan Krejčíř, souzený v Jihoafrické i České republice, prý sám požádal o převezení z JAR do vlasti. Dřívější snahu Prahy o jeho vydání přitom podnikatel údajně zmařil podplacením jihoafrického soudce. Nyní se chce ale v JAR doznat k činům, ze kterých je obviněn, výměnou za souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů. Napsal to ve středu jihoafrický server news24.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř na archivním snímku

Článek

Server uvedl výňatky z Krejčířova údajného dopisu jihoafrickému Národnímu vyšetřovacímu úřadu (NPA). V textu Krejčířův nový advokát Eric Bryer uvedl, že se podnikatel přizná k obviněním výměnou za souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů. Zároveň chce být ale převezen do České republiky, jejíž blíže nespecifikovaný souhlas údajně má prostřednictvím svých českých obhájců.

Z dopisu vyplývá, že Krejčíř advokátovi sdělil, že měl "korupční tajné dohody" s vysokými představiteli jihoafrické policie a justice. Týká se to i soudce, který odmítl dřívější žádost České republiky o podnikatelovo vydání, napsala na svém twitterovém účtu novinářka Karyn Maughanová, která soud s Krejčířem od jeho začátku sleduje.

Údajný dopis Krejčířova obhájce, v němž nabízí přiznání svého klienta za jeho převoz do Česka

Podle Maughanové se Krejčíř přiznal i ke zkorumpování šéfa jihoafrické zpravodajské služby Richarda Mdluliho a vysokého policejního činitele Joeyho Mabasy. Nyní je ale prý ochotný proti nim svědčit, ovšem z bezpečí České republiky.

Soud: Na vyšetření Krejčíř nepůjde

Jihoafrický nejvyšší soud také zamítl žádost obhajoby Radovana Krejčíře o psychiatrický posudek jejího klienta. „Skutečně zde není důvod pro tuto žádost. Obžalovaný se velmi snaží využít všechny možné prostředky, aby zahájení líčení zdržoval,” uvedl soudce Winston Msimeski.

Za odůvodněné prohlásil také tvrzení žalobce, že Krejčířovi docházejí nápady a že zjevně jde o další z jeho triků. Podle soudce se nezdá, že by s obžalovaným bylo něco v nepořádku.

Krejčířův obhájce žádal pro svého klienta vyšetření u psychiatra minulý týden, když měl pokračovat několikrát odložený proces. Uvedl, že Krejčíř trpí bludy a nerozumí soudním postupům.

Má si odsedět 35 let

V Jihoafrické republice Krejčíř čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách. Zatím byl usvědčen v jednom procesu a za únos a mučení dostal 35letý trest vězení. V jiném případě je obžalován z podílu na vraždě Libanonce Sama Issy.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování Čepra jej soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let mimo jiné za přípravu vraždy celníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám