Hlavní obsah

Krejčíř bude moci zůstat v JAR výměnou za svědectví, píše jihoafrický portál

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrické úřady údajně nabídly uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi legalizaci jeho pobytu v zemi výměnou za to, že bude svědčit v případu úterní vraždy tamního majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Místnímu zpravodajskému portálu The Star to řekl Krejčířův právník Ian Small-Smith.

Článek

Pro Česko by to mohlo znamenat definitivní zmaření nadějí na jeho vydání.

Krejčíř s obětí i s údajným vrahem, Kypřanem, vystupujícím pod falešným jménem George Smith, udržoval přátelské styky.

Interpol: nedává to smysl

Mluvčí místní pobočky Interpolu Tummi Goldingová neskrývala nad dohodou úřadů s českým uprchlíkem rozhořčení. „To, co se stalo, nedává smysl. Krejčíř, který byl jedním z Jacksonových nejlepších přátel, přijel do této země nelegálně s falešnými doklady a teď je mu umožněno vyhnout se spravedlnosti,“ citoval server Goldingovou.

„Česká republika do JAR vyslala tým specialistů s podpůrnými dokumenty, proto by měl být navrácen, aby byl postaven před soud,“ uvedla.

„Bude mu ale umožněno zůstat. Potřebujeme vědět proč, neboť to znamená, že je v pořádku dovolit lidem nelegálně vstoupit do JAR a setrvat zde bez jakýchkoli následků,“ dodala s tím, že Interpol žádá vysvětlení od místního ministerstva vnitra a spravedlnosti.

Česká policie se podle toho bude muset "holt zařídit"

Zástupci českého ministerstva spravedlnosti i policie ve čtvrtek neměli k náhlému zvratu situace v JAR oficiální informace.

„To je na rozhodnutí tamních orgánů a my s ním nemůžeme nic dělat. Holt se podle toho budeme muset zařídit,“ reagovala mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Krejčířovými aktivitami se v Česku zabývalo už několik soudů. Podnikatel je ale už od roku 2005 na útěku a Česká republika zatím marně žádala jihoafrické úřady o jeho vydání.

Ve středu podnikatele vyslechla policie a prohledala jeho dům. „Můj klient je svědek obžaloby, a nikoliv obžalovaný. Spolupracuje s policií a poskytuje jí všechny informace, které má o Georgi Smithovi. S tím se seznámil v JAR a zná ho několik let. I když neví, kde se nyní nachází, pokusí se policii pomoct s jeho nalezením,“ uvedl Ian Small-Smith.

Krejčíř, Smith a Jackson byli sousedé, bydleli v téže ulici ve městě Bedfordview nedaleko Johannesburgu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám