Hlavní obsah

Korejský torpédoborec dostihl unesený obří tanker

Novinky, BBC,
Soul/Londýn

Korejský torpédoborec v úterý dostihl obří tanker Samho Dream, který unesli v neděli v Indickém oceánu somálští piráti. Zatím se drží v bezpečné vzdálenosti. Soul oznámil, že válečná loď vybavená vrtulníkem Lynx bude nadále tanker o výtlaku 300 000 tun s nákladem 1,5 miliónu barelů ropy sledovat.

Článek

Loď plující z Iráku do USA pod jihokorejskou vlajkou byla unesena v neděli na širém moři v Indickém oceánu asi 1500 kilometrů jihovýchodně od Adenského zálivu poblíž Malediv. [celá zpráva]

Na palubě tankeru je 19 filipínských a pět jihokorejských námořníků.

Piráti zatím nevznesli žádné požadavky na výkupné, v pondělí ale sdělili, že tanker pluje do přístavu Haradhere, který je jednou ze základen pirátů.

Foto: Yonhap, Reuters

Policista ukazuje místo únosu tankeru Samho Dream

Podle korespondenta BCC se zdá, že torpédoborec nepodnikal žádnou akci, i když je vyzbrojen zbraněmi, které mohou zasáhnout cíl vzdálený 32 kilometrů a má na palubě bojový vrtulník. Jakákoli vojenská akce by mohla nejen ohrozit životy námořníků, ale také způsobit značnou ekologickou katastrofu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Samho Dream je teprve třetím velmi velkým tankerem na přepravu ropy, kterého se piráti zmocnili. V roce 2008 unesli ještě větší saúdskoarabskou loď Sirius Star, loni pak tanker Maran Centaurus, za který vyinkasovali nejméně 5,5 miliónu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám