Hlavní obsah

Koptové se bouří proti hysterickému vybíjení prasat v Egyptě

Novinky, BBC, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptští chovatelé prasat se v neděli střetli v Káhiře s policejními složkami při protestech proti rozhodnutí vlády vybít všechny vepře v zemi. Úřady chtějí likvidací prasat přispět k ochraně obyvatel před nákazou tzv. prasečí chřipky. Farmáři, většinou příslušníci koptské křesťanské komunity, mají takovou reakci za hysterickou.

Foto: Reuters

Bezpečnostní složky zasahují proti Koptům protestujícím v Káhiře proti masovému vybíjení prasat v Egyptě.

Článek

Stovky lidí házely kameny a lahve na policisty ve slumové čtvrti Manšíjat Nasr. Policie odpověděla slzným plynem a střelbou gumovými projektily. Egyptská vláda chce vybít všech zhruba tři sta tisíc prasat v zemi, což prezentuje jako preventivní opatření před tzv. prasečí neboli mexickou chřipkou.

Protestující Koptové ale připomínají ujištění expertů OSN, podle kterých nejsou taková opatření nutná. Podle Světové zdravotnické organizace nebylo prokázáno, že prasata jsou přenašeči nového typu chřipky.

Koptové, kteří tvoří v Egyptě zhruba desetiprocentní menšinu, dále tvrdí, že vybíjení vepřů, jež islám považuje za nečisté, může vzbudit náboženské napětí mezi muslimy a křesťany. V Egyptě se přitom žádný případ chřipky A(H1N1) nevyskytl, dva nakažené hlásí jen sousední Izrael.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám