Hlavní obsah

Komunistický sjezd v Číně provází nebývalá cenzura internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Cenzura internetu v Číně dosáhla během probíhajícího 18. sjezdu komunistické strany nového maxima. V pátek se většina Číňanů nedostala ani na vyhledávač Google, uvedla v sobotu DPA. Podle expertů ještě nikdy čínské blokády internetu nepostihly tolik uživatelů.

Foto: ČTK/AP

Chu Ťin-tchao a jeho nástupce Si Ťin-pching (vlevo)

Článek

Vedle služeb Googlu, včetně jeho e-mailu, se Peking snaží narušovat také tunelová spojení VPN. Ta umožňují necenzurovaný přístup k informacím ze zahraničí.

Oficiální místa o cenzuře internetu nehovoří, komunistická propaganda naopak v sobotu vydala zprávu s titulkem: "Sjezd reaguje pozitivně na dobu internetu".

Delegáti 18. sjezdu Komunistické strany Číny zatím pokračují ve výběru vedoucích představitelů. Generační výměna vedení vládnoucí strany nejlidnatější země světa by měla vyvrcholit změnou na postu jejího šéfa. Stávajícího čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa by na něm měl vystřídat nynější viceprezident Si Ťin-pching, který v březnu podle všeho obsadí také prezidentské křeslo.

Sjezdu a chystané výměně předcházel nebývale tvrdý boj, kdy byl odstaven ambiciózní neomaoista Po Si-laj. Očekávaná volba Si Ťin-pchinga naznačuje, že Čína nemíní měnit kurs, otázkou ale je, zda nejde jen o provizorní volbu, než se najde nový výrazný vůdce.

Za Chu Ťin-tchaa sice Čína hospodářsky rostla, ale neřešilo se rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými a ekonomické změny neprovázely adekvátní změny sociální a politické. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám